hamburger-icon

Kliker.info

Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet zbog nestanka bebe Sare nakon CIN-ovog dokumentarca

Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet zbog nestanka bebe Sare nakon CIN-ovog dokumentarca

03 Aprila
21:30 2024

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka (OJT) formiralo je po službenoj dužnosti predmet u slučaju nestanka beba majki Aleksandre Blagojević i Nataše Stijak, koje su se porodile u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) 2018. godine.

Predmet je formiran nakon objave CIN-ovog dokumentarca „Gdje je Sara?” u kojem su dvije žene govorile o bolnim iskustvima poroda i nestanka svoje djece. Njihova svjedočenja su izazvala veliku uznemirenost u javnosti, koja od institucija i ustanova traži odgovore o sudbini beba.

Iz OJT Banjaluka kažu da će provjeriti iznesene navode, prikupiti sve potrebne informacije i obavještenja te utvrditi okolnosti.

Sarini roditelji Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin su još 2019. godine prijavili sve što im se desilo, a OJT Banjaluka je formiralo predmet. No, u oktobru 2021. godine tužiteljka Zorica Baroš donosi Naredbu o nesprovođenju istrage na osnovu izvještaja dvojice vještaka koji su zaključili da u postupcima medicinskih radnika nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja.

Tužilaštvo tada nije propitivalo gdje je sahranjena Sara, iako su roditelji i to napisali u izjavama.

Aleksandri i Milošu su tri dana nakon Sarinog rođenja iz UKCRS saopštili da je njihova beba umrla.

Oni su nakon Aleksandrinog izlaska iz bolnice mjesec dana čekali na rezultate obdukcionog nalaza, rukovodeći se nejasnim i nepotpunim informacijama koje su dobili u bolnici. U međuvremenu su dobili poklon paket za novorođenče, ali ih niko nije obavještavao o rezultatima nalaza.

Kako bi saznali šta se dešava, otišli su na UKCRS po informacije o obdukciji, a saznali su da je bolnica u međuvremenu, bez njihovog znanja i dozvole, sahranila Saru na gradskom groblju.

Aleksandra i Miloš tada počinju borbu sa institucijama i ustanovama te potragu za tijelom svog djeteta, ali nailaze na šutnju i zatvorena vrata: Javno preduzeće Gradsko groblje i UKCRS su ignorisali sve njihove zahtjeve za odgovorima i razgovorom, a OJT Banjaluka je nakon dvije i po godine zatvorilo predmet po njihovoj prijavi.

(Kliker.info-CIN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku