hamburger-icon

Kliker.info

Banja Luka: Prva operacija zamjene jednjaka debelim crijevom

Banja Luka: Prva operacija zamjene jednjaka debelim crijevom

31 Augusta
06:41 2006

Tim doktora, na čelu sa specijalistom hirurgom Jovanom Ćulumom, načelnikom Službe operacionih sala Kliničkog centra u Banjoj Luci, uspješno je izvršio operaciju, za koju se vjeruje da je prva u BiH, tokom koje je Nikoli Kovačeviću (57) iz Ribnika presađen lijevi dio debelog crijeva kako bi nadomjestili jednjak odstranjen zbog malignog tumora. Nikola Kovačević, izjavio je juče, dan poslije operacije, da se osjeća veoma dobro. 

"Ovo je jedna od najvećih, a možda i najveća, operacija u digestivnoj hirurgiji kojoj se pristupa kod malignih tumora jednjaka. To je prva operacija ove vrste u RS, a mislim i u BiH", kazao je Ćulum.

Desetočlani tim doktora tokom ovog veoma zahtjevnog zahvata u operacionoj sali proveo je deset časova.

"U ovoj operaciji odstranjen je jednjak, a umjesto njega presađen je organ iz trbušne duplje, odnosno dio debelog crijeva. Zatim je uspostavljen kontinuitet probavnog sistema, pravljenjem spoja na vratu gdje inače počinje jednjak", objasnio je Ćulum. On se prisjetio da je i ranije obavljao slične operacije, ali je tada jednjak mijenjan dijelom želuca. U ovom slučaju to je bilo nemoguće zbog konstitucije pacijenta.

"Operacija je protekla zadovoljavajuće, pacijent se osjeća dobro i ostaće sedam dana na intenzivnoj  njezi. Kada je prognoza u pitanju treba naglasiti da je teško i izdržati tako dugu operaciju. U ovom trenutku je najvažnija borba protiv infekcije, obezbjeđenje kardijalnog statusa srca i pluća i nadam se da će sve proći u najboljem redu", rekao je Ćulum. Prvi simptom karcinoma jednjaka je nemogućnost gutanja, najprije čvrste, a zatim i kašaste hrane, poslije čega nije moguće ni gutanje vode, a javlja se i povrćanje.

Nikola Kovačević se javio ljekaru kada je počeo povraćati i gubiti na težini, iako nije osjećao nikakve bolove.

"Ovaj pacijent je imao sreću da smo mogli odstraniti tumor. Ti tumori su po svom malignom potencijalo

najmaligniji i po samoj lokalizaciji jednjaka, jer je to organ u grudnoj duplji okružen svim vitalnim strukturama, kao što su aorta, srce i pluća, pa kada se tumor prošitri zahvata vitalne strukture zbog čega se, nažalost, najčešće ne mogu ni operisati", rekao je Ćulum.

(Nezavisne novine)

 

 

Oznake
Podijeli

Jedan komentar

  1. Brana
    Brana 18 Oktobra, 19:33

    Da li se operativno pravljenje novog jednjaka od debelog creva smatra transplantacijom organa i postoji li rizik odbacivanja.Radi se o mladom psihijatrijskom bolesniku,28 godina, koji je pokusao samoubistvo uzimanjem sone kiseline i predlaze mu se operacija izgorelog jednjaka.Molim vas za vase misljeneza stepen uspeha i moguce komplikacije. Zabrinuta majka.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku