hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : SDA je spremna na vanredne izbore

Bakir Izetbegović : SDA je spremna na vanredne izbore

28 Decembra
04:21 2012

Rezultati današnjeg sastanka "četvorke" u Mostaru su nešto novo, ali ne znam da li će dati željene efekte, kazao je u Dnevniku D Federalne televizije član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Dodao je da najavljeno izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH neće napraviti ništa posebno. "Mi smo ovu vlast ozbiljno shvatili. SDA će dogovoriti dalje korake u ovom slučaju", kazao je.Smatra da je novo Vijeće ministara BiH donijelo set zakona od kojih svaki ide na štetu države te istakao da SDA neće dopustiti takvu stvar i u FBiH."SDA želi ostati u vlasti u FBiH zarad građana ove zemlje, a ne zarad preduzeća i kompanija. Nećemo dopustiti privatizaciju i prodaju firmi koje dobro posluju", kazao je.
 
Kada je u pitanju Parlament FBiH i Vlada FBiH Izetbegović je istakao da SDA može povući kočnice i čekati da se u Parlamentu iskaže volja naroda s posljednjih izbora."Narod posmatra pa neka procijeni. Pravi se golema šteta državi", naglasio je te dodao da očekuje da će proraditi savjest parlamentaraca.Govoreći o izborima, Izetbegović je ih očekuje 2014."Prijevremeni izbori jedno je od rješenja, ali nemamo novaca. Mislim da bi na tim izborima pobjedu odnijele stranke koje štite interes naroda. Ponovili bi se rezultati s lokalnih izbora. SDA je spremna i za vanredne izbore", dodao je.Rješenje političke krize je, smatra, ili u vanrednim izborima ili u promjeni stava onih koji štete državi. Kada je u pitanju rad vlasti na državnom nivou stava je da je 2012. godina bila godina političke konfuzije i lutanja.
 
"Stranke nisu ni približno zadovoljile ono što se od njih traži. Izražena je retorika koja ugrožava stabilnost zemlje i to je jedan od razloga zbog čega BiH ima 11 puta manje ulaska kapitala nego prošle godine. Socijaldemokratske stranke nisu uradile ono što su trebale", smatra Izetbegović.Podsjetio je da je SDA unosila stabilnost gdje god je to mogla te da će nastaviti blokirati sve što šteti državi. Prokomentirao je i današnji sastanak s ministrom vanjskih poslova Srbije koji je okarakterizirao kratkim i veoma korektnim. "Pokazao je želju da BiH i Srbija ostvare bolji odnos te da riješe goruća pitanja", rekao je.
 
Nastup predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjoj Luci ocijenio je korektnim."Daj Bože da on to i misli. Vrijeme je da lideri u Srbiji pomognu srbijanskoj naciji da pogleda unatrag i vide šta su uradili BiH. Sve su učinili da BiH nestane. U izjavi srbijanskoj agenciji danas sam rekao da pogledaju snimke "škorpiona". Nije Srebrenica napala Srbiju već obratno. Da se suoče s tim, šute ili pokažu razumjevanje", kazao je.Dodao je da je loš odnos s Nikolićem šteta, ali je još veća šteta sastat se s njim dok god daje takve izjave."Moramo shvatiti da mi ne možemo bez Dodika i bez srpskih predstavnika u državnoj vlasti. Važnije je unutar BiH imati dobre odnose nego sa susjedima. Samo je pitanje vremena kada ćemo to shvatiti", izjavio je.
 
Istakao je da nije dobio nikakav poziv od Nikolića za sastanak šefova država regiona. Smatra da se ima snage za ostaviti prošlost iza nas i krenuti naprijed. Potrebno je, rekao je, shvatanje i razumijevanje da ono što se desilo nije bilo u redu. "Kada svi shvatamo šta je interes nacija koje su ostale iza raspada Jugoslavije bit će lakše graditi bolju budućnost", smatra.Najavio je održavanje Kongresa SDA u maju 2013., ali nije precizirao da li će se kandidirati. Ne misli da bi njegova pobjeda na izborima za predsjednika SDA uzrokovala bilo kakav rascjep u stranci."Moje je da se bavim politikom. Unutar SDA nema blokova koji bi doveli do cijepanja", rekao je.Za 2013. smatra da će biti teška posebno u RS-u, a zbog velikog zaduženja tako da može doći do socijalnog bunta."Ali, doći će investicije jer BiH ima prijatelje u svijetu", rekao je.Građane BiH pozvao je na strpljenje, a lidere na razumno djelovanje."Neka malo bolje razmisle i prestanu s konfliktima i sebičnim zakonima. Neka budu bliže građanima", zaključio je Izetbegović. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku