hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović: 9. januar nije datum koji trebaju proslavljati svi građani RS-a

Bakir Izetbegović: 9. januar nije datum koji trebaju proslavljati svi građani RS-a

15 Aprila
16:24 2015

BakirII76Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru kako 9. januar (Dan Republike Srpske) nije datum koji trebaju proslavljati svi građani u RS-u. Komentirajući zahtjev koji je podnio Ustavnom sudu o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, Izetbegović je kazao kako  je RS formirana i prihvaćena u Daytonu, u novembru 1995. godine.

– Srpska, u to vrijeme neregularna i jednonacionalna skupština, koja je ignorirala Hrvate i Bošnjake i koja je čak na toj skupštini  donijela odluku da se podijeli BiH, dogodila se 9. januara i mi taj datum ne prepoznajemo kao datum koji trebaju proslavljati svi građana u RS-u – kazao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, teritorija, državne institucije, praznici i simboli u RS-u pripadaju svim narodima i građanima koji žive u tom dijelu BiH, a datum Daytona je datum u kojemu se svi trebaju prepoznati.

– Ja sam dao jednu apelaciju i mislim da će ona proći na sudu, a ovo što rade u Skupštini RS-a je pokušaj pritiska na sud kako ne bi donio pravičnu odluku – kazao je Izetbegović.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku