hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović: Tihić će pobijediti Silajdžića

Bakir Izetbegović: Tihić će pobijediti Silajdžića

10 Septembra
04:24 2006

Tihić će ponovo pobijediti Silajdžića u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ubijeđen je Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA i sin prvog predsjednika ove stranke i Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

U intervjuu "Nezavisnim", Izetbegović je otvoreno progovorio o odnosima SDA i reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića, poljuljanim zbog navodne podrške IZ-a Silajdžiću. Po njemu, sukoba baš i nema, mada i on kritički gleda na pismo Irfana Ajanovića, visokog funkcionera SDA, upućeno Ceriću, koje je izazvalo buru u javnosti.

"Ne postoji sukob SDA i vrhovnog vjerskog vođe muslimana u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema svojim istupima samo pokazuje brigu za svoje vjernike", ističe Izetbegović.

NN: Jesu li se vjerske vođe umiješale u predizbornu kampanju?

IZETBEGOVIĆ: Ni manje ni više nego u ranijim kampanjama. A i kako da ostanu indiferentni i neopredijeljeni kada se bosanska drama još nije završila, i budućnost njih i njihove djece još nije sigurna i izvjesna. Kako može kardinalu ili reisu-l-ulemi biti svejedno kakva će se konstelacija stvoriti na ovim izborima i kojim putem će krenuti politički život u Bosni i Hercegovini, kada su obojica doživjela katastrofalne posljedice balkanski vođene politike? Bili su svjedoci protjerivanja naroda, ubijanja hodža i svećenika i masovnog rušenja bogomolja. Politika se na najgori mogući način bavila vjerom i prisilila ljude vjere da se bave politikom.

NN: Kako komentirate pismo Irfana Ajanovića, predsjednika Glavnog odbora SDA, reisu-l-ulemi Mustafi efendiji Ceriću?

IZETBEGOVIĆ: Irfan Ajanović je bio iskreni prijatelj i poštovalac reisa dr Mustafe Cerića. Međutim pojedini istupi reisu-l-uleme su pretjerano razočarali i uvrijedili Irfana Ajanovića. Mislim da je i olako povjerovao u neke ružne i neistinite priče, kakve u našim čaršijama uvijek kolaju. To je rezultiralo jednim neodmjerenim, veoma uvredljivim i veoma štetnim pismom. Mada se radi o privatnom pismu Irfana Ajanovića Mustafi Ceriću, dakle bez obzira na to što to nije pismo funkcionera SDA, odnosno parlamentarca Ajanovića reisu-l-ulemi, ono je izazvalo veliku štetu u odnosima SDA i Islamske zajednice BiH. Nadam se da ta šteta nije nepopravljiva.

NN: Favorizira li reis Cerić nekog od političkih kandidata?

IZETBEGOVIĆ: Reisu-l-ulema vam može dati sasvim precizan odgovor na to pitanje, ja mogu samo nagađati. Ali, od nagađanja je mala korist.

NN: Postoji li sukob između SDA i reisu-l-uleme?

IZETBEGOVIĆ: Ne postoji. Reis Cerić je bio jedan od osnivača SDA i lični prijatelj predsjednika Izetbegovića. Sa Sulejmanom Tihićem nema takvu relaciju, ali nema ni govora o sukobu s njim, a naročito sa SDA. Rukovodstvo i ogroman broj članova SDA gaji izrazitu simpatiju za reisu-l-ulemu, a isto tako ogromna većina vjerskih službenika Islamske zajednice prepoznaje SDA kao stranku i političku snagu koja štiti njihove interese.

NN: Kako komentirate izostanak rezultata, odnosno hapšenja osoba odgovornih za podmetanje eksplozivne naprave na grob Vašeg rahmetli oca, Alije Izetbegovića?

IZETBEGOVIĆ: Ne očekujem da će se ova istraga okončati brzo, ali vjerujem da će se okončati uspješno. Postoje jasni tragovi počinilaca i postoji spremnost svih aktera u istrazi da se ti počinioci pronađu. Bilo bi veoma važno za sve građane BiH, ne samo za Bošnjake, da istražni organi države, Federacije i RS dobro sarađuju u ovom slučaju i da zajednički postignu uspjeh.

NN: Imate li saznanja ko je mogao postaviti ovu napravu i kojim motivom?

IZETBEGOVIĆ: Mislim da je tužilac Miroslav Marković jasno dao do znanja na koje snage sumnja, kada je izjavio da je napad na mezar predsjednika Izetbegovića došao od strane od koje su i tokom rata dolazili napadi na Izetbegovića.

NN: Je li aktiviranje ove naprave zloupotrijebljeno u političke svrhe?

IZETBEGOVIĆ: Ne znam na kakve zloupotrebe mislite? Ja i rukovodstvo SDA smo činili sve da smirimo strasti, da spriječimo revanš i da energiju u narodu usmjerimo na gradnju državnog sistema koji će suziti prostor svakoj vrsti terorizma.

NN: Odmah nakon napada uslijedili su napadi na Tihića zbog povlačenja straže sa mezara Alije Izetbegovića?

IZETBEGOVIĆ: Tihić je prihvatio da, u svrhu utapanja Vojske RS u Oružane snage BiH, stražu ubuduće ne drži vojska, već da se ta obaveza prenese Fondu za zaštitu šehidskih mezarja. Fondu su odobrena značajna sredstva za ovu svrhu i omogućen prijem potrebnog broja stražara, tako da je Fond mogao kvalitetno obaviti ovaj zadatak.

NN: Je li aktuelna predizborna kampanja najoštrija i najprljavija od svih predizbornih kampanja u postratnom periodu?

IZETBEGOVIĆ: Tek je počela, ali ako se po jutru dan poznaje, moglo bi biti puno ružnog po čemu ćemo pamtiti ovu kampanju.

NN: Vjerujete li u predviđanja izbornog kraha SDA zbog frakcijskih sukoba unutar stranke, posebno unutar Predsjedništva SDA?

IZETBEGOVIĆ: Ne postoje frakcijski sukobi u SDA, već ima personalnih nezadovoljstava koja su bezopasna za stranku. A riječ "krah" zaista zvuči smiješno kada je izgovorite uz ime prve i najjače političke snage u BiH. Pogledajte liste sa kandidatima SDA – ne postoji politička stranka koja može ponuditi približno slične timove prepoznatljivih i afirmisanih bh. patriota.

NN: Vjerujete li da Tihić može osigurati još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?

IZETBEGOVIĆ: Vjerujem da će ponovo pobijediti. Sulejman Tihić je ozbiljan, uporan i poslu predan čovjek. Takvi zaslužuju da pobijede.

NN: Je li Vaš otac Tihića izabrao za svog nasljednika u stranci i Predsjedništvu BiH?

IZETBEGOVIĆ: Moj otac je cijenio Tihića, ali ga nije izabrao, niti ga je mogao izabrati, odnosno odrediti za svog nasljednika. Tihić je pobijedio u utrci za predsjednika SDA veoma kvalitetnog rivala, dr Abdulaha Nakaša. Mislim da je na tajnom glasanju osvojio skoro tri četvrtine glasova delegata 3. kongresa SDA, održanog u oktobru 2001. godine.

NN: S kojim strankama SDA neće ulaziti u postizbornu koaliciju?

IZETBEGOVIĆ: S onim strankama koje ne žele dobro državi, koje dovode u pitanje njenu cjelovitost, kao i onim koje nisu opredijeljene za reforme i evropski put BiH. Te stranke neće biti partneri SDA.

NN: Je li izgledna postizborna koalicija SDA i SDP-a?

IZETBEGOVIĆ: Kadrovi SDP-a su tokom rata sarađivali sa SDA, bili su članovi Predsjedništva i Vlade BiH. SDP-ova vizija uređenja BiH i budućnosti zemlje je veoma slična našoj. Međutim, problem je u načinu na koji je u vrijeme vladavine Alijanse za promjene SDP tretirao SDA, kadrove SDA i branioce BiH. Nisu pokazali dovoljno poštovanja prema braniocima, SDA su nazivali nacionalističkom strankom i pokušavali je strpati u isti koš sa SDS-om i HDZ-om, a protiv mnogih članova SDA su u to vrijeme pokrenuti montirani sudski procesi. Vidjećemo šta o ovakvoj koaliciji misli članstvo SDA, koliko ona može koristiti, odnosno štetiti stranci i državi.

(Nezavisne novine)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku