hamburger-icon

Kliker.info

Bajramska poruka reisa-l-uleme

Bajramska poruka reisa-l-uleme

22 Oktobra
21:34 2006

"Draga braćo i sestre. Sutra je prvi Ševval 1427. hidžretske godine, prvi dan Ramazanskog bajrama. Ramazan je vrijeme u kojem muslimani poste i na poseban način približavaju se Stvoritelju nebesa i zemlje i samima sebi.
Mi imamo mnogo razloga da danas, završavajući post u mjesecu Ramazanu i sutra dočekujući Ramazanski bajram budemo radosni. Imamo razlog za radost jer smo obavili jednu dužnost koju nam je Allah dž.š. propisao i također radost što smo za ovaj mjesec stekli mnogo prijatelja, zbližili se u našim porodicama i uživali u blagodatima Allahove upute, milosti i oprosta.
Naša radost sutra ima svoje značenje jer ćemo opet sa svojim najbližim biti zajedno kod svojih kuća, ali i u džamijama.Veličat ćemo Allahovo ime i zahvaljivat mu se na svim blagodatima kojima nas On obasipa svakim danom.
Posebno ovoga Ramazana zapazili smo da je mnogo mladog svijeta postilo i da su džamije bile prepune omladinom. To je znak da je omladina svjesna da, dok još u ovim godinama nauče se Allaha dž.š. veličati i oslanjati se na Njega da im On uvijek bude na pomoći, da ovaj svijet i ovaj život i iskušenja koja nas čekaju, savladaju na najbolji način.
Ovoga Ramazana primijetili smo također da su mnogi imali pruženu ruku i da su pomagali onima koji nemaju. Zato želimo i ovaj put posebno naglasitiu da ne zaboravite podijeliti sadekatul-fitr, ili kako se to kod nas u narodu kaže vitre. Jer sve dotle dok ne podijelimo svoje vitre za svaku osobu u kući, post nam neće biti kabul. Zato podijelite svoje vitre i neka vam Allah dž.š. bude na pomoći.

Draga braćo i sestre.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da primi naš post,da primi naš namaz, da primi svaku našu sedždu, svaki naš ruku, svaku našu riječ koju smo izgovorili u Njegovo ime i svako slovo koje smo proučili u Kur-anu tokom ovog Ramazana.
Molim Uzvišenog da bolesnim podari zdravlje, da onima koji su siromašni Allah dž. š. nađe put da izađu iz siromaštva, da prognanima da snage da ustraju i da se vrate svojim domovima.
Molim Allaha dž.š. da nas sve zbliži, sve ljude dobre volje, bez obzira koje su vjere i nacije. Muslimani obilježavajući blagdan bajrama su otvorenoga srca i zato želimo da se naše komšije osjećaju sigurnim i također osjećaju da mi u svojoj radosti mislimo i na njih, na svakog komšiju u našoj domovini BiH.
Ja posebno želim bajramske čestitke uputiti našoj braći i sestrama u Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i svim muslimanima i muslimankama širom svijeta, a posebno našim Bošnjacima u dijaspori; u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i ma gdje bili.
Svima vama iz lijepog šeher Sarajeva na ovaj lijepi ramazanski bajram 1427. h. g. želim kazati: BAJRAM-ŠERIF MUBAREK OLSUN!", prenosi MINA bajramsku čestitku reisa-l-ulme dr. Mustafe Cerića.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku