hamburger-icon

Kliker.info

BAAC : Uskoro nova rezolucija američkog Kongresa o Bosni i Hercegovini

BAAC : Uskoro nova rezolucija američkog Kongresa o Bosni i Hercegovini

27 Septembra
11:35 2007


BAACBH Logo

Na inicijativu Bosnjacko-americkog  Savjetodavnog  vijeca za Bosnu i Hercegovinu sa sjedistem u Washington DC-u prije par dana je je stavljena u kongresnu proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa,  nova rezolucija o BiH. Prema saopštenju za javnost Savjetodavnog vijeća za BiH, inicijativa je pretočena u stvarnost uz pomoć novoosnovanog kongresnog kluba BiH  u americkom Kongresu (Congressional Coucus on Bosnia) i njegovog kopredsjedavajuceg kongresmena Christophera Smitha.  Ovom rezolucijom Predstavnicki dom americkog Kongresa iznosi svoj stav o kontinuitetu posljedica genocida, zlocina protiv covjecnosti i ratnog zlocina pocinjenog u Bosni i Hercegovini.

U ovoj se rezoluciji, između ostalog, poziva na:

 • Prethodne usvojene rezolucije američkog Kongresa o genocidu u Srebrenici (H. Res. 199 i S. Res. 134) u kojima se kaže, kako su srpske snage u Bosni i Hercegovini uz pomoć vlasti Srbije i Crne Gore izvršile genocid i agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo.
 • Presude Međunarodnog krivicnog tribunala za bivsu Jugoslaviju, kojima su mnogobrojni srpski politički i vojni zvaničnici optuženi za ratni zločin i zločin genocida počinjen nad nesrpskim stanovništvom Bosne i Hercegovine.
 • Presudu Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine, kojom su institucije entiteta Republike Srpske, posebno njene vojske i policije, optužene za počinjen genocid u Srebrenici, a Srbija za kršenje konvencije o genocidu, nespriječavanjem genocida i nekažnjavanjem njegovih počinioca.
 • Rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini kojom se poziva na suštinsku reformu dejtonskog ustava, s posebnim naglaskom na eliminisanje entitetskog mehanizma glasanja.

U ovoj rezoluciji američki Kongres, između ostalog, konstatuje:

 • Kako se pripremom i podrškom agresije i genocida od strane Jugoslovenske Narodne Armije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Repubublike Srpske, Policije Republike Srpske i drugih vojnih i paravojnih snaga pod srpskom kontrolom nastojalo pokoljem, silovanjem, zlostavljanjem i protjerivanjem uništiti jedinstvena multietnička kultura Bosne i Hercegovine tkana hiljadugodišnjom tolerancijom, uvažavanjem, uzajamnim povjerenjem i dostojanstvenim suživotom.
 • Kako su Srebrenica i ostala područja istočne Bosne, odakle su žrtve počinjenog genocida, i dalje pod nadležnošću entiteta Republika Srpska i njenih institucija a posebno Policije Republike Srpske koja je počinila genocid.
 • Kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Policija Republike Srpske, propustila dostaviti podatke o nekoliko stotina pojedinaca, raspoređenih u Srebrenicu u julu 1995. godine, pod direktnom ili indirektnom komandom vlasti Republike Srpske.
 • Kako su sve zemlje obavezne ne prihvatiti ozakonjenje stanja nastalog agresijom i genocidom, te kako su obavezne surađivati u primjeni mjera sačinjenih u svrhu prevazilaženja posljedica ovakvog zločina.
 • Kako je okvirni mirovni sporazum, Dayton Pace Accords, zaustavio agresiju, genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ali nije postigao cilj poništenja posljedica ovih zločina. Nadalje, okvirni mirovni sporazum nije takođe osigurao održiv povratak izbjeglica i raseljenih lica njihovim domovima, a što je zagarantovano Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri čemu je Ustav Bosne i Hercegovne (Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma) evoluirao u etno-teritorijalni sporazum koji sada institucionalizira rezultate genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.
 • Kako je u ovom ustavu najveća prijetnja etno-teritorijalne podjele njen mehanizam entitetskog glasanja, koji omogućuje malom broju poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu Bosne i Hercegovine, a koji sačinjava manje od jedne četvrtine parlamenta, blokadu bilo kojeg predloženog zakona ili odluke. Mehanizam entitetskog glasanja je korišten za blokadu donošenja važnih zakona na državnom nivou, uključujući i predložene promjene Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine.
 • Kako entitet Republika Srpska, između ostalog, ne pokazuje nikakvu volju da prihvati reformske promjene unutar Bosne i Hercegovine a koje su u skladu sa zahtjevima Europske Unije.
 • Kako etnički ekskluzivitet entiteta Republika Srpska djelotvorno obeshrabruje i spriječava povratak nesrpskog stanovništva u ovaj entnički očisćen dio Bosne i Hercegovine.

Ovom rezolucijom američki Kongres, između ostalog, zaključuje da:

 • Bosna i Hercegovina treba započeti proces usvajanja novog građanskog ustava koji u potpunosti eliminiše etno-teritorijalno uređenje koje odražava i institucionalizira rezultate genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenog u Bosni i Hercegovini.
 • Novi ustav mora restruktuirati etno-teritorijalnu organizaciju i uređenje Bosne i Hercegovine i eliminisati njenu podjelu u entitete i kantone u cilju stvaranja cjelovitog i jedinstvenog ekonomskog prostora.
 • Srebrenica i ostali dijelovi istočne Bosne moraju biti stavljeni pod nadzor institucija Bosne i Hercegovine kako bi se izbjegla legalizacija stanja nastalog genocidom.
 • Reforma policije u Bosni i Hercegovini mora osigurati jedinstvenu policijsku strukturu, zamjenjujući entitetske policijske snage sa jedinstvenim policijskim snagama na državnom nivou a posebno mora eliminisati policiju eniteta Republike Srpske, koja je identifikovana od strane Medjunarodnog suda pravde kao jedna od institucija Republike Srpske koja je učestvovala u izvršenju genocida.
 • Entitet Republika Srpska ne može postojati pod sadašnjim imenom koje predstavlja etnički isključivu političku filozofiju njenih utemeljitelja ovjekovječujući posljedice genocida i etničkog čišćenja.
 • Srbija mora odmah ispoštovati svoje zakonske obaveze prema Bosni i Hercegovini proizašle iz Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida i presude Međunarodnog suda pravde, time što će bez odlaganja uhapsiti i izručiti sve osumnjičene osobe za učešće u genocidu, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a što je i od posebnog nacionalnog interesa Sjedinjenih Američkih Država.
 • Sjedinjene Američke Države potvrđuju snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine i podupiru transformaciju Bosne i Hercegovine u državu sa vladinim institucijama koje su usklađene sa zahtjevima za članstvo u Europskoj Uniji i NATO-u.
 • Predstavnički dom američkog Kongresa traži od administracije Sjedinjenih američkih Država hitno refokusiranje i usmjeravanje diplomatskih napora čime bi se postigli zahtjevi ove rezolucije, a u namjeri ostvarivanja konačnog cilja, djelotvornog poništenja posljedica genocida u Bosni i Hercegovini i stvaranje moderne, funkcionalne, samoodržive i u potpunosti demokratske države.

Stoga, Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu poziva Bosance i Hercegovce i sve prijatelje Bosne i Hercegovine koji žive na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, da podrže ovu rezoluciju tako što će kontaktirati svoje kongresmene u američkom Kongresu i tražiti od njih da postanu ko-sponzori rezolucije, H. Res. 679, kaže

se u saopštenju za javnost  Savjetodavnog vijeća za BiH.(Kliker.info).

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku