hamburger-icon

Kliker.info

Avaz tvrdi : Pobuna u SDA se širi ,Izetbegoviću otkazuju još četiri poslanika?

Avaz tvrdi : Pobuna u SDA se širi ,Izetbegoviću otkazuju još četiri poslanika?

02 Jula
19:43 2015

cetiri.444Četvorici poslanika SDA u Državnom parlamentu Sadiku Ahmetoviću, Salki Sokoloviću, Šemsudinu Mehmedoviću i Senadu Šepiću, koji su javno prije mjesec otkazali poslušnost predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, mogla bi se pridružiti još četiri poslanika SDA u ovoj državnoj instituciji, saznaje Avaz iz izvora u ovoj stranci.

Klub SDA, naime, odranije je podijeljen zbog neslaganja poslanika s politikom stranačkog čelnika. Prekjučerašnjim incidentom u kojem je Asim Sarajlić, očito uzalud davio Ahmetovića pobuna se širi, a razlozi za neslaganje s Izetbegovićem sve su jači.

Rođačke veze

Riječ je o poslanicima Nermini Kapetanović, Hazimu Rančiću, Amiru Fazliću i Saferu Demiroviću, koji su, kao i Ahmetović, Sokolović, Mehmedović i Šepić, nezadovoljni radom rukovodstva SDA u kojem glavnu ulogu igraju rođačko-jaranske veze i privatni poslovi, a ne deklarirana borba za državne interese. Podršku Ahmetovićevoj grupi već su pokazali i na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH, ali još o svemu ne žele govoriti javno, bojeći se osvete.

Tako će četvorka nad kojom Izetbegović nema apsolutno nikakvu kontrolu vrlo brzo prerasti u osmorku, što je novi žestok udarac za lidera SDA, koji se nakon izbora za čelnika partije suočio s velikim problemima.

– Svi su postali svjesni da moraju podići glas protiv njegove politike koja može imati katastrofalne posljedice po stranku, ali i po Bošnjake i državu – tvrdi naš sagovornik.

Da stvar bude gora, Izetbegović će tako, od ukupno deset poslanika SDA u Državnom parlamentu, imati kontrolu nad samo dvojicom, Asimom Sarajlićem i Šefikom Džeferovićem, koji su ujedno i potpredsjednici SDA.

Tako će se Izetbegović suočiti s vlastitim kadrovima u Parlamentu BiH koji će raditi ne onako kako kaže stranka, nego osmorka, koja će, kako stvari stoje, promijeniti raspored snaga te, kad god poželi, promijeniti i tijek sjednice i parlamentarnu većinu.

Nema mjesta

Zanimljivo je da je ova četvorka, uz Šepića, Ahmetovića, Fazlića i Sokolovića, osvojila ukupno blizu 100.000 glasova na proteklim izborima, ali da izuzev Fazlića, koji je član Predsjedništva SDA, te Kapetanović, koja je ušla u Glavni odbor, nemaju svoje mjesto unutar stranačkih organa i bukvalno su izbrisani iz svih struktura stranke.

Isti scenarij i u Parlamentu FBiH

Da pobuna u SDA nije izolirana i da ima još istomišljenika osim četvorke na državnoj razini, govori i nedavno istupanje Rasima Omerovića, poslanika SDA u Parlamentu FBiH, iz stranke, i to samo zbog Izetbegovića.

Ali, kako nam je preneseno, nezadovoljstvo se širi i zahvata sve više ogranaka i pojedinaca i u Parlamentu FBiH, među kojima je najprije Mirsad Kukić, predsjednik Kantonalne organizacije SDA Tuzla. Kukić, kako saznajemo, ima utjecaj na desetak poslanika u Parlamentu, počev od onih iz Kalesije, Živinica, Banovića, Tuzle, ali i iz Krajine, što je skoro polovina od ukupno 29 poslanika SDA u Predstavničkom domu PFBiH.

Ahmetović: Čekam policiju

Sadik Ahmetović, državni poslanik SDA kojeg je prekjučer u prostorijama Kluba SDA u Parlamentu BiH fizički napao Asim Sarajlić, potpredsjednik stranke, kazao nam je jučer da čeka da vidi šta će u vezi s tim uraditi policija.– Čekam da vidim hoće li policija postupiti po službenoj dužnosti. Valjda će nešto uraditi – rekao je Ahmetović.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku