hamburger-icon

Kliker.info

Avaz najavljuje : SIPA istražuje terorističku jedinicu “Ševe”

Avaz najavljuje : SIPA istražuje terorističku jedinicu “Ševe”

24 Februara
17:20 2013

Policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u cilju prikupljanja obavještenja i informacija, u istrazi koriste, između ostalog, i informacije iznesene u medijima, rečeno je „Dnevnog avazu“ iz SIPA-e na upit o istragama o zločinima terorističke jedinice „Ševe“, svojevrsnih bošnjačkih „crvenih beretki“. Iz SIPA-e su jučer potvrdili za naš list da vode istragu o događajima u sarajevskom Velikom parku, koji se pripisuju „Ševama“, a nedavno je i direktor ove državne policijske agencije Goran Zubac najavio da će istrage o zločinima ove jedinice biti pomjerene s mrtve tačke. Sve ovo potvrđuje saznanja našeg lista prema kojima nije isključeno da svoje iskaze u SIPA-i daju i pojedinci koji su u posljednje vrijeme u medijima potvrdili brojna saznanja o zločinima koje su počinili pripadnici terorističke jedinice “Ševe”.

SDA “šura”

To se, prije svega, odnosi na goste u nedavnoj emisiji FTV-a, bivšeg načelnika Štaba Armije RBiH Sefera Halilovića, bivšeg šefa sarajevskog SDB-a Munira Alibabića, penzionisanog generala Armije RBiH Fikreta Muslimovića, čije je reagiranje objavljeno u biltenu u vlasništvu Hilme i Muje Selimović. Niko od njih, naime, nije osporio postojanje terorističke jedinice i zločina koje su činili njeni pripadnici.Halilović je, naime, kazao da postoji osnovana sumnja da su pripadnici “Ševa” izvršili atentat na njega, a u kojem su poginuli generalova supruga i njen brat. Posebno dramatičan bio je iskaz Alibabića, koji je izjavio da je još početkom agresije na BiH o zločinu u Velikom parku, za koji se, također, sumnjiče pripadnici “Ševa”, obavijestio rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića te da su za postojanje ove jedinice znali gotovo svi u tadašnjem državnom i vrhu SDA, takozvanoj “šuri”.

Inače, postoje ozbiljne indicije da je zločin u Velikom parku u Sarajevu, kada su likvidirana osmorica rezervista JNA i četvero civila srpske nacionalnosti, počinio Nedžad Herenda, jedan od pripadnika “Ševa” kojeg je Halilović optužio i za saučesništvo u planiranju i izvršenju atentata na njega. Upravo se ovaj zločin smatra prvim koje su počinile “Ševe”, a nakon kojeg su počinjene brojne likvidacije i politička ubistva.Iz SIPA-e su nam kazali da policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela već duže vrijeme poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u okviru istrage koju je Tužilaštvo BiH otvorilo i koju vodi zbog dešavanja u Velikom parku. S obzirom na to da istragu vodi Tužilaštvo BiH, koje je ujedno i jedino nadležno za informiranje javnosti o navedenom predmetu, nisu nam mogli dati više detalja o aktivnostima koje se poduzimaju u ovom predmetu.

Inicijalna kapsula

Upravo bi istraga o zločinu u Velikom parku, budući da je u poodmakloj fazi, mogla biti, kako saznajemo, inicijalna kapsula koja će izazvati intenziviranje istraga u brojnim drugim zločinima, s obzirom na to da sve imaju nešto zajedničko – „Ševe“! Osim toga, u nedavnom svjedočenju Edina Garaplije u Haškom tribunalu bivši pripadnik AID-a prenio je iskaz Herende, koji je priznao da su „Ševe“ počinile ovaj, ali brojne druge zločine poput ubistva pripadnika SFOR-a i atentata na Halilovića. Brojni članovi „Ševa“ poput Seada Gološa, kućnog arhitekte Bakira Izetbegovića, koji je priznao pripadnost jedinici, nalaze se u Sarajevu i dostupni su istražnim organima. Osim toga, organima su dostupni i pojedinci poput Fikreta Muslimovića i Envera Mujezinovića, koji su, prema brojnim iskazima, učestvovali u formiranju „Ševa“. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku