hamburger-icon

Kliker.info

Austrijski Strabag zatražio raskid ugovora : Propao projekat Hidroelektrane Vranduk!

Austrijski Strabag zatražio raskid ugovora : Propao projekat Hidroelektrane Vranduk!

04 Jula
07:00 2017

Austrijska kompanija Štrabag dostavila je Elektroprivredi BiH zahtjev za raskid ugovora za izgradnju HE Vranduk, saznaje Žurnal.Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH danas je tu informaciju primio k znanju i tako je projekat vrijedan 127 miliona konvertibilnih maraka i zvanično propao.

POVRATAK U PROŠLOST

Stoga se vratimo u prošlost. Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić još uvijek su imali zajedničku viziju, kada su mjesec prije  posljednjih izbora stigli na Vranduk, presjekli vrpcu i ozvaničili početak radova na hidroelektrani.

Govornici su se, tada, smjenjivali jedan za drugim.  Prvo je samoprozvani „državni premijer“ Denis Zvizdić naciju ohrabrio „evro-atlanskim integracijama“, onda federalni premijer Fadil Novalić je kao privrednik, a ne političar, govorio o važnosti infrastrukturnih projekata, zatim je ministar Nermin Džindić ponovio riječi prethodnika, a prateći ansambl stranačkih poslušnika marljivo je aplautirao.

Završna riječ, naravno, pripala je Bakiru Izetbegoviću.

„Nedavno sam na stranicama uglednog britanskog lista „The Economist“ naišao na misao da je djelovanje s vizijom istinsko mijenjanje stvari nabolje“, kazao je tada Izetbegović, pa se latio makaza.

Osam mjeseci kasnije – (re)vizionara Izetbegovića i njegove saputnike iz predizbornog zelenog autobusa Vranduk više ne interesuje. Kampanja je prošla, a narod je saznao. Samo ono što je vlast htjela. Jer mnogo bitnih činjenica je prešućeno.

Baš na dan trećeg svečanog otvaranja gradilišta na Vranduku, na Žurnalu smo objavili da je taj projekat – propao. Ustvari, projekat nikad nije ni postojao. Štrabag je dobio posao vrijedan 127 miliona maraka, a obavezao se da će izraditi projekat, pa da će na osnovu odobrenog projekta tražiti građevinsku dozvolu. Međutim, građevinska dozvola nikad nije dobijena, tako da su svi radovi, koji su započeti na Vranduku, urađeni – bespravno.

Nadalje, Štrabag je od početnih 127 miliona maraka, ukupnu cijenu projekta povećao na 140 miliona,što je za 13 miliona maraka više od ugovorene cijene. S obzirom na to da je projekat treba biti realiziran po međunarodnim pravilima građenja, poznatim kao Fidic, nadzorni su inženjeri, vodeći se tzv „žutom knjigom“, ocijenili da su dodatni radovi preskupi.

INCIDENT NA GRADILIŠTU

Upravo zbog toga došlo je do incidenta na samom gradilištu, kada je trojici inženjera Štrabaga zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova na Vranduku. Nakon toga, situacija je dodatno zaoštrena, radovi su još u aprilu obustavljeni, da bi tokom juna došlo do eskalacije. Štrabag je i službeno od EP BiH zatražio raskid ugovora, o čemu je danas i službeno obaviješten Nadzorni odbor EP BiH.

(Kliker.info-Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku