hamburger-icon

Kliker.info

Anto Nobilo : Generali nisu odgovorni, ali ljude je neko pobio

Anto Nobilo : Generali nisu odgovorni, ali ljude je neko pobio

16 Novembra
16:40 2012

Najpoznatiji hrvatski advokat i jedan od najuglednijih pravnika s prostora Balkana uopće Anto Nobilo u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) komentirao je odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala prema kojoj su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni odgovornosti za ratne zločine nad Srbima u akciji "Oluja" 1995. godine, "Tužiteljstvo je sve bacilo na kartu takozvanog prekomjernog granatiranja. Prekomjerno granatiranje im je, naime, bilo veza između Brijunskog zasjedanja, gdje je bio politički i vojni vrh Hrvatske, te događaja na terenu. Ova optužnica  je bila očito dizajnirana za Franju Tuđmana i Gojka Šuška. Međutim, to prekomjerno granatiranje je bilo, zaista, najslabija karika u toj optužnici, jer toga praktički nije bilo. Kad se to izmaklo, srušila se cijela presuda. Jer, optužnica nije ni optužila generale Gotovinu i Markača po zapovjednoj odgovornosti da su bili odgovorni za konkretna ubojstva paljenja, pljačke i slično. Zato je ovo logičan slijed događaja", kazao je Nobilo za AA.No, naglašava Nobilo, presuda ne konstatira da Srbi u Hrvatskoj nisu ubijani."To ne znači da te ljude netko nije pobio, da oni nisu opljačkani, da im kuće nisu zapaljenje… Odlična je vijest za Hrvatsku da generali nisu kazneno odgovorni, ali Hrvatska kao odgovorna država, država vladavine prava, buduća evropska država, neće smjeti stati na ovome.

Ona mora otkrivati i procesuirati sve koji su počinili zločine, te, isto tako, obeštetiti narod koji je oštećen u "Oluji" i nakon nje", ocijenio je Nobilo.Nadalje, on je rekao da za Hrvatsku ima veliki značaj to što presudom nije potvrđen "udruženi zločinački poduhvat"."Ova presuda ima veliki značaj za Hrvatsku. Da je postojao "udruženi zločinački poduhvat", imao bi za cilj protjerivanje srpskog stanovništva. To bi bila jedna velika mrlja na hrvatskoj državi od koje bi mi povijesno teško mogli pobjeći. Jer, to znači da je političko-vojni vrh poveo akciju da dio svog stanovništva protjera sa svog teritorija.To bi bila teška povijesna situacija. Ova presuda olakšava hrvatsku političku situaciju. Ovo je olakšanje za Hrvatsku. I Milanović je rekao da mu je pao kamen sa srca", pojasnio je on.Prema njegovim procjenama, da je presuda protiv generala bila osuđujuća, došlo bi do previranja unutar braniteljske populacije. To bi bio politički problem koji bi Crkva htjela iskoristiti za destabilizaciju lijeve vlade Zorana Milanovića."Milanović nakon generala, njihove obitelji i odvjetnika  možda najzadovoljniji presudom", rekao je.Vjeruje da presuda neće narušiti odnose na Balkanu, odnosno između Srbije i Hrvatske."Ovo je odluka Haškog tribunala na koji Hrvatska nema utjecaja. Važan je ovaj stav premijera Milanovića koji je spomenuo odgovornost i obavezu Hrvatske prema žrtvama. On je rekao generali nisu odgovorni, ali jeste država Hrvatska. To je velika stvar. To je me obradovalo i to je pravi stav. Narod je u euforiji, on se mora ispuhati, ali važno je kako se postavlja vrh države. U prvom obraćanju Milanović se odlično postavio", kazao je Nobilo.

Hrvatska agresor u BiH           
Na pitanje da li presuda Gotovini i Markaču može utjecati na slučaj "Jadranko Prlić i drugi" za "udruženi zločinački poduhvat" sa bivšim vrhom Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Nobilo odgovara negativno."Ne, ovo ne može utjecati na presudu u slučaju "Prlić i drugi". To je druga situacija, sasvim druga priča… To će biti šok za Hrvatsku! Hrvatska uvijek pretjeruje. U prošlosti se puno miješala u Bosni, a sada se puno distancirala. Mislim da će ta presuda biti vrlo loša za Hrvatsku. Utvrdit će se da je Hrvatska bila agresor u BiH", zaključuje Nobilo. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku