hamburger-icon

Kliker.info

Ante Jelavić uspio pobječi zbog navodne nepažnje svojih otmičara

Ante Jelavić uspio pobječi zbog navodne nepažnje svojih otmičara

10 Aprila
03:10 2009

"Uspio sam pobjeći. Valjda zbog njihove nesmotrenosti pustili su me sat vremena samog. Mislili su da ja smatram da nekoga ima. Nije to moja hrabrost", rekao je novinarima Večernjeg lista Ante Jelavić, nakon što se poslije otmice i razgovora s policijom vratio svojoj kući u Miramarskoj 40 u Zagrebu.Kaže da su ga držali na području Rame u Bosni i Hercegovini. Upitan tko su otmičari, bio je još sažetiji:"Jedan dio zagrebačkog krim miljea izvršitelj, a vjerojatno i nalogodavac", kazao je Jelavić. O motivima, zasad ni riječi.

Oko 18 sati uspostavio kontakt s policijom i obitelji                 Prema prvim informacijama, bivšeg su hrvatskog člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića otmičari pustili na slobodu oko 18 sati te je ostvario kontakt s obitelji."U tijeku kriminalistička obrada s ciljem utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa navedenim događajem. Po završetku kriminalističke obrade o utvrđenome, kao i o poduzetim mjerama izvijestit ćemo javnost", rekao je tada načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec dodajući kako policija još uvijek ne želi špekulirati o motivima i načinu nestanka.

Nagađa se o motivima otmice          Pušten je neozlijeđen, bez otpremnine. Okolnosti otmice još uvijek su do kraja nerazjašnjene, pa su se pojavila brojna nagađanja o motivima, ponajprije otpremnini u visini od milijun eura, a pojavila i neslužbena verzija prema kojoj su otmičari samo "upozorili" Jelavića.Kao treći razlog otmice, spominje se i ubojstvo Joze Leutara, zamjenika ministra policije Federacije BiH, koji je stradao u atentatu prije deset godina. Oduvijek se nagađalo da se radi o političkoj egzekuciji, a prošle je godine Jelavićevo ime u kontekstu naručitelja spomenuo bivši general HVO-a Ante Prkačin.

Iskrcan na hrvatskom teritoriju            Prema prvim informacijama, smatralo se da je Jelavić iskrcan" na hrvatskom teritoriju da bi se izbjeglo njegovo izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine koje ga traži zbog financijskih malverzacija i koje mu je već jednom dosudilo deset godina zatvora.Kako prenose bosanskohercegovački portali, na otmičare je nekoliko osoba s porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje žive u Zagrebu izvršilo pritisak da ga se pusti, a to su, navodno, bili Vinko Žuljević Klica i umirovljeni  general HVO-a Stanko Sopta Baja.

//<![CDATA[
//document.write(GetSwfVer());
if (DetectFlashVer(8, 0, 0)) {
AC_FL_RunContent (
"src", "/video/controls/player/mediaplayerii",
"width", "320",
"height", "200",
"align", "middle",
"id", "video6386",
"quality", "high",
"bgcolor", "#404040",
"scale", "exactfit",
"name", "video6386",
"wmode", "transparent",
"flashvars", "id=6386&file=http://www.index.hr/data/video/out/d0336ef4866c4af78b2aa6c106b0d6f9.flv&type=flv&image=http://imagehandler.index.hr/video/c.0x0/data/video/shot/d0336ef4866c4af78b2aa6c106b0d6f9.jpg.jpe&showdigits=true&autostart=false&logo=/video/controls/player/logotrans01.png&callback=/video/playercallback.ashx",
"allowScriptAccess","sameDomain",
"type", "application/x-shockwave-flash",
"codebase", 'http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/swflash.cab',
"pluginspage", "http://www.adobe.com/go/getflashplayer"
);
} else { // flash is too old or we can't detect the plugin
var alternateContent = 'Za prikazivanje videa potreban je Adobe Flash Player. '
+ 'Instaliraj Flash‘;
document.write(alternateContent); // insert non-flash content
}
//]]>

Dostavljač obitelji donio bombu           Obitelj Jelavić nestrpljivo je očekivala glavu porodice da se vrati kući, a ondje je stigla i rodbina, Odlučili su se okrijepiti s hranom iz dostave. Dostavljač im je donio "Bečki šnicl", pohani sir, sendviče i pizzu ukupne vrijednosti 189 kuna i spremno razgovarao s novinarima koje je zatekao pred ulazom. Kako je u kući Jelavićevih vladala velika nervoza, dostavljač ju je pokušao razbiti pošalicom te je, kada mu se na portafon javila Jelavićeva kćer prvo rekao bomba da bi se par trenutaka kasnije ispravio i kazao pizza.Jelavićeva kćer nije bila raspoložena za razgovor s novinarima pa je na pitanje je li joj otac došao doma, samo kratko odgovorila "ne još".

Otet jučer u Zagrebu                         Podsjetimo, Jelavić je otet tijekom jučerašnjeg poslijepodneva, u blizini svog doma u Miramarskoj ulici u Zagrebu, gdje je posljednjih godina mirno šetao uživajući u čarima dvojnog državljanstva koje ga štiti od izručenja BiH. Za njim je zbog malverzacija vezanih uz slučaj Hercegovačke banke raspisana međunarodna tjeralica.Obitelj je prijavila Jelavićev nestanak policiji, a navodno su im se već javili otmičari koji su tražili otkupninu. Kako je ispričala njegova supruga, nazvao ju je sinoć sa prepaid broja i rekao joj kako je otet i kako za njegovo puštanje na slobodu otmičari traže čak milijun eura otkupnine. Signal mobitela sa kojega je stigao poziv lociran je na području BiH, između Mostara i Sarajeva, u Jablanici. Otmičari su navodno iz Hercegovine.

Policija "zakopčana do grla"                Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba, na pitanje o tome je li zagrebačkoj policiji sinoć ili jutros prijavljen nestanak ili otmica Ante Jelavića, odgovorila da na to pitanje trenutno ne može odgovoriti niti može komentirati napise u medijima.Načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec, poslijepodne je u šturom priopćenju za medije potvrdio tek da je policija obavijest o nestanku Ante Jelavića zaprimila u srijedu u poslijepodnevnim satima.Borovec je istakao da Ravnateljstvo policije provodi intenzivnu komunikaciju s policijom Federacije Bosne i Hercegovine vezano uz nestanak Ante Jelavića, a medijska nagađanja o motivima i načinu nastanka u policiji ne žele komentirati. Policija BiH je potvrdila da su o slučaju razgovarali sa hrvatskim kolegama.

Bojao se da bi ga mogla oteti bošnjačka tajna služba i prisilno ga odvesti nazad u BiH                      Zanimljivo je da se Jelavić, koji je BiH napustio u listopadu 2005. godine, neko vrijeme nakon dolaska u Hrvatsku skrivao na nepoznatoj lokaciji jer se bojao da bi ga mogla oteti bošnjačka tajna služba i prisilno ga odvesti nazad u BiH.Podsjetimo, Jelavića u BiH čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke, u periodu od 1998. do 2001. godine. Prema prvoj presudi, koju je u srpnju 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na 10 godina zatvora.  (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku