hamburger-icon

Kliker.info

Amiru Hodžiću strijeljani dedo, otac, četvorica amidža

Amiru Hodžiću strijeljani dedo, otac, četvorica amidža

11 Juna
17:47 2008

Jedan od najgnusnijih zločina u Podrinju – strijeljanje civila u vlaseničkom selu Zaklopača 16. maja 1992. godine – dobio je i službenu potvrdu o broju ubijenih, njihovoj starosnoj dobi i spolu. Prije dvije godine u sekundarnoj masovnoj grobnici u Zaklopači ekshumirana su 54 posmrtna ostatka Bošnjaka. 

Ukop 21. juna

Preživjeli članovi njihovih porodica već nekoliko dana pristižu u Tuzlu kako bi potvrdili identifikaciju svojih najmilijih i dali pristanak na njihov ukop u subotu, 21. juna, na mezarju u Zaklopači. Tog dana bit će ukopano ukupno 58 žrtava, jer su četiri ranije identificirane.

Amir Hodžić stigao je iz San Franciska. U Zaklopači su mu strijeljani djed Ibro, otac Bećir, amidže Huso, Haso, Hamdija i Safet te amidžić Mersudin. 

– Svi moji ubijeni pronađeni su u grobnici u Zaklopači. Ovdje su samo hrpe kostiju koje su sklopili patolozi. Nažalost, koliko je godina prošlo od ovog zločina, a ja sam njegov svjedok, nikada me niko nije ni upitao šta se to dogodilo. Evo ovdje mnogih mojih rođaka koji znaju ko je ubijao, ali to, izgleda, nikoga ne zanima – kazao nam je Amir Hodžić, koji je u svojih tridesetak godina preživio dva pokolja.

Tima Hodžić prisustvovala je identifikaciji supruga Mehe. Identificirani su joj i djever Rifet, njegova devetogodišnja kćerka Admira i svekar Ismet.

– Moj svekar bio je ranjen kada sam ja sa djecom istjerana iz kuće. Prišao mu je četnik sleđa i udario ga pištoljem u glavu. Vidjela sam mnoge od njih mrtve. Svekrva i ja stajale smo na putu dok su četnici ubijali. Sve smo vidjele. Vidjela sam amidžu Ibru kako uzima abdest, a onda su ga ubili – ispričala nam je Tima.

Poznate ubice

Dževad Mahmutović došao je identificirati oca Mustafu. Ispričao nam je da su identificirana i trojica braće Hamidović te četveročlana porodica Salihović – Osman, Fatima i djeca Edin i Edina.

– Nažalost, oni koji su pobili mještane Zaklopače danas mirno žive i rade u Vlasenici, Milićima, Zvorniku. Ja nisam tu bio, ali postoje svjedoci koji znaju da su ubice dovezene kolima lokalne policije. Zna se ko je tada bio komandir u Vlasenici i Milićima, ali to, izgleda, nikoga ne zanima – navodi Mahmutović.

Pronađeno 15 djece

– Uz Suhu, Zaklopača je jedna od najstrašnijih grobnica. Podatak da je u njoj pronađeno petnaestero djece starosti do 15 godina govori o razmjerama zločina koji je počinjen nad stanovnicima ovog sela – kazao nam je dr. Vedo Tuco, sudski patolog.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku