hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci napuštaju BiH!

Amerikanci napuštaju BiH!

31 Augusta
21:38 2006

Vojne snage Sjedinjenih Američkih Država započele su pripreme za povlačenje iz baze Orao kod Tuzle.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažu u državnom vrhu  Bosne i Hercagovine, Amerikanci bi trebali napustiti Orao do kraja godine, a na njihovo mjesto bi, navodno, došao nizozemski bataljun, saznaje Oslobođenje iz, kako list navodi pouzdanih izvora.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić nije  sa sigurnošću mogao potvrditi vijest o odlasku američke vojska iz BiH jer, kako kaže, nema saznanja iz službenih političkih i diplomatskih izvora. Tihić,  međutim, tvrdi kako su ga nedavno zvali sa Tuzlanskog aerodroma, gdje računaju da bi mogli preuzeti dio tehničke opreme koju Amerikanci ovih dana deaktiviraju u bazi Orao.

Politički krugovi u Sarajevu, koji u vladi SAD vide ključnog saveznika u svijetu, sa zabrinutošću su primili vijest o povlačenju amaričke vojske. Upravo stoga, u posljednje vrijeme, kako saznaje Oslobođenje, vodi se tiha diplomatska kampanja sa Washingtonom, kako bi se ipak osigurao opstanak minimalnog broja američkih snaga u BiH.

Naime, računa se da bi, uz određenu diplomatsku kampanju nuđenja novih oblika savezništva, američka administracija mogla odsutati od totalnog povlačenja snaga i zadržati dio vojnog kadra u bazi NATO-a u Butmiru. Ukoliko to ne bude osigurano, vlasti u Sarajevu će, tvrdi se, pokušati isposlovati neki drugi vid američkih jamstava za sigurnost u BiH.

Iz krugova bliskih američkoj vojsci potvrđeno je da se ukupno stotinjak pripadnika Nacionalne garde Texasa, koji čine Namjenski organizirane snage Udar (TF Strike) u Tuzli, spremaju napustiti Tuzlu krajem studenog. Ne planira se preseljenje američkih operativnih vojnika na Butmir, već njihov definitivni odlazak iz BiH. Američka vojska u BiH djeluje na temelju bilateralnog sporazuma vlada BiH i SAD, a po potrebi se daje na raspolaganje zapovjedniku Stožera NATO-a u Sarajevu, čiju dužnost sada obavlja američki brigadni general Luis Veber (Louis Weber).

Iz američkog veleposlanstva u Sarajevu potvrdili su  da će u narednih nekoliko mjeseci SAD postupno smanjiti broj trupa koje su stacionirane u Tuzli. NATO, predvođen Amerikom, i dalje će ostati u BiH. Ovi koraci jesu u dogovoru sa bh. vlastima, a SAD će nastaviti širok spektar bilateralnog angažmana u BiH, poručuju iz veleposlanstva. Posebno se ističe da su Oružane snage BiH sada pod punom civilnom kontrolom te da čine važne korake u preuzimanju pune odgovornosti za uspostavljanje sigurnog okruženja.

“Promjene koje provodi Ministarstvo obrane BiH rezultirat će uspostavljanjem profesionalnih oružanih snaga, koje će se moći porediti s drugim članicama NATO-a i partnerima. Ova odluka o smanjenju praktično je rezultat izuzetnog napretka koji je BiH ostvarila u posljednjih nekoliko godina. SAD će nastaviti snažno prisustvo u BiH i regiji, te biti aktivno uključene u pomaganje BiH da dosegne članstvo u Partnerstvu za mir, sa daljim nastojanjima i za članstvo u NATO-u”, zaključuju iz veleposlanstva SAD.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku