hamburger-icon

Kliker.info

Amerikanci bili protiv podjele BiH zbog straha od stvaranja islamske države

Amerikanci bili protiv podjele BiH zbog straha od stvaranja islamske države

31 Augusta
20:29 2008

Prema dokumentu amerilkog State departmenta izrađenom 1995., s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, SAD se protivio srpsko-hrvatskoj podjeli Bosne i Hercegovine i to zbog bojazni od stvaranja čiste islamske države u središnjoj Bosni, piše sarajevski magazin "Dani".
Amerikanci se bojali Irana
Radi se o izvještaju kojeg je amerièko veleposlanstvo u Parizu 17. septrmbra
1995. godine poslalo tadašnjoj državnoj tajnici Madeleine Albright. Tekst je sastavljen nakon razgovora kojeg su vodili amerièki i francuski dužnosnici desetak dana ranije, a kojim je izražen strah od stvaranja čiste muslimanske države u srcu Balkana koja bi bila uvelike povezana i ovisna o američkom najljućem suparniku – Iranu. Upravo zbog te bliskoistočne zemlje Amerikanci i njihovi saveznici su se zalagali za oèuvanje bošnjaèko-hrvatske Federacije BiH.Francuska delegacija na tom susretu naglasila je da se "dugoročno plaši fundamentalistièke Bosne, posebno ako se tamošnji muslimani budu osjećali izdanima  od strane Zapada".
BiH saèuvana zahvaljujuæi Tuđmanu i Miloševiću
Za osiguranje opstojnosti Federacije BiH Zapadu 
 je trebala podrška tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na koju su mogli računati zbog toga što se ni njemu također nije sviđala ideja da se u hrvatskom susjedstvu osnuje islamska republika.Na istu kartu zaigralo se i  kod Miloševića, kojemu se isto tako pokušalo objasniti da ukoliko se Republika Srpska odcjepi, Republika Srbija dobiva prilično opasnog protivnika u susjedstvu.Danas više ne postoji mogućnost utemeljenja takve države na ovim prostorima, što je i nagnalo State department da tajni dokument pusti u javnost. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku