hamburger-icon

Kliker.info

Amerika danas bira: Barack Obama ili Mitt Romney?

Amerika danas bira: Barack Obama ili Mitt Romney?

06 Novembra
07:04 2012

Amerika danas izlazi na glasanje ništa manje politički polarizirana nego na prethodnim predsjedničkim izborima. Zaključak je to skoro svih političkih analitičara. Bez obzira na programske razlike, koje su povrh svega sve manje među strankama, demokrati će opet glasati za svog kandidata, aktuelnog predsjednika Baraka Obamu (Barack), iako on nije ispunio mnoga obećanja iz 2008. Za Mita Romnija (Mitt Romney) glasat će vjerojatno svi republikanci, ali ne zato što ga cijene kao istinskog konzervativca, već zato što na taj način žele pokazati koliko ne vole Obamu. To možda, ipak, neće biti dovoljno za izbor sasvim novog šefa Bijele kuće, jer, kako to republikanci sami priznaju, demografija, iz godine u godinu, radi u korist demokrata.

Posljednji dan                 Tako bi, uprkos očito većem entuzijazmu republikanca Romnija, ako ne bude nekih većih iznenađenja, Obama trebao pobijediti. Entuzijazam kojem smo na Obaminoj strani svjedočili prije četiri godine splasnuo je na jednu trećinu. Tako se završni Obamin miting u Koloradu sveo na 20.000, u odnosu na 60.000 pristalica iz 2008. na istom mjestu. Tokom cijele izborne kampanje nije bilo nijednog pamtljivog horskog skandiranja. Obama je s vremena na vrijeme imao lice umornog ratnika, često bez osmijeha, odajući čovjeka kojem čak nije stalo da osigura drugi mandat u Bijeloj kući, jer svoju je historijsku ulogu već obavio.

No, živo i burno bilo je posljednjeg dana izborne kampanje, jer obojica kandidata posjetila su neodlučne (swing) države: Obama je bio u Koloradu, Viskonsinu i Ajovi, dok je Romni vatreno agitirao u Nju Hempširu, na Floridi i u Virdžiniji. Ovu posljednju državu, Obama je 2008. naprosto ukrao republikancima, ostvarivši tamo ubjedljivu pobjedu nakon 44 godine tokom kojih su u Virdžiniji suvereno vladali konzervativci. Interesantno je da u Americi, praktično, i nema izborne šutnje, računajući na demokratsku tradiciju različitu od evropske, jer ovdje je sloboda govora – uzvikivanje parola i verbalna pobuna protiv drugačijeg mišljenja skoro svakodnevica, a na izborima pogotovo. Tako i republikanski i demokratski surogati nastavljaju bombardirati vlasnike glasova telefonskim pozivima i kontinuiranim TV "objašnjenjima" zašto je njihov kandidat bolji od drugoga, koristeći prilično prost jezik.

Izborna matrica               
Uoči početka izbora mnoga su se pitanja opet svela na stare ideološke i interesne razlike. Tako su demokrati iznova zasuli potencijalno neodlučne birače u ovisnosti o tome radi li se o mladima, ženama ili imigrantima ili dinamičnim manjinskim zajednicama – "argumentima" o boljem školstvu, pitanjima slobode i prava izbora u vezi s pobačajem te najavljenim "reformama" u oblasti imigracionog sistema. Republikanci su svoje poruke koncentrirali na pitanje loše ekonomije, navodeći da glasati za Obamu znači još četiri godine stagnacije. Romni je pokušao izaći na izbore kao donosilac promjena koje je Obama obećao i tako jasno detaljizirao 2008. godine, ali nije ispunio.

 Mit Romni, međutim, o tome je govorio paušalno, ne otkrivajući skoro ništa o sadržaju tih svojih "promjena". Zato ostaje da se vidi koliko rezultata može donijeti ta izborna matrica – nalik referendumu protiv Obame, a ne u korist nekakvog jasnog republikanskog programa.Neizvjesno će biti sve do kraja današnjeg dana. Prema procjenama analitičara, Obama bi mogao itekako profitirati od dobrih ocjena koje mu je američka javnost uputila nakon obračuna s posljedicama "oluje stoljeća". Ankete govore da 67 posto Amerikanaca misli da je Obama bio odličan u načinu ophođenja i osiguravanju pomoći za nastradale od oluje Sendi. A to bi mogli biti odlučujući bodovi za uspjeh aktuelnog predsjednika.

Rano glasanje

Prema prvim podacima, Obama vodi sa 51 posto u ranom glasanju, a računa se da će se ta razlika u njegovu korist čak i povećati. I ovog puta, kao i na spornim izborima 2000. između Buša (Bush) i Gora (Gore), bit će, očito, presudan svaki glas. Erol Avdović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku