hamburger-icon

Kliker.info

Američki profesor John L. Esposito: Svijet je glasao protiv Izraela i SAD-a

Američki profesor John L. Esposito: Svijet je glasao protiv Izraela i SAD-a

02 Decembra
19:17 2012

Profesor Univerziteta Georgetown i svjetski poznati stručnjak za međunarodnu politiku John L. Esposito u eksluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija izjavio je da je sticanje statusa države nečlanice posmatrača u Ujedinjenim narodima (UN) Palestincima pomoglo da svijetu pokažu da su i oni narod i da imaju državu.“Zemlje članice UN-a, i pored snažnog protivljenja Izraela i SAD-a, čitavom svijetu su dale do znanja da su Palestinci narod i država nečlanica. Iako novi status ne znači priznanje Palestine kao nezavisne i suverene države, ipak to omogućuje palestinskim političarima snažniji glas u međunarodnoj zajednici”, kazao je Esposito.
 
On napominje da još uvijek nije sigurno da će ovakva odluka voditi ka priznavanju Palestine kao punopravne članice u UN-u.“Posebno ako se imaju u vidu posljednje reakcije izraelske vlade uključujući i najavu izgradnje novih naselja u Jeruzalemu. Stoga je vrlo bitno da palestinsko vodstvo, odnosno palestinski nacionalni autoritet i Hamas, prevladaju međusobne podjele i pokažu efikasnije vodstvo”, istakao je američki profesor.Napominje kako je od posebne važnosti da SAD promijeni svoju dosadašnju politiku protiv Palestine.
 
“Obamina  vlada, umjesto da kritikuje i Hamas i Izrael, ponovo je oštro kritikovala Hamas i nekritički podržala Izrael prikazujući ga kao jedinu i najveću žrtvu. Potrebna je nova odlučnost SAD-a koji će biti spreman da reaguje pravedno i kada je potrebno izvrši pritisak na sve strane podjednako”, izjavio je ovaj ugledni profesor.Esposito je napomenuo kako bi dosadašnji stav SAD-a prema pitanju Palestine mogao ozbiljno produbiti tenzije između islamskog svijeta i Zapada.“Politika SAD-a u nedavnim napadima na Gazzu, kao i protivljenje prilikom glasanja u UN-u, povećat će napetosti u muslimanskom svijetu. Također, takav stav Amerike je poljuljao njen kredibilitet u UN-u gdje je Generalna skupština glasala nadmoćno protiv želja SAD-a i Izraela”, podvukao je Esposito.On je dodao kako Obama nije iskoristio historijsku šansu koja mu se nudila da pomogne u rješavanju konflikta između Izraela i Palestine.
 
“Obama nije uspio da zauzme nezavisnu i manje pristrasnu poziciju prema Izraelu čime je narušen kredibiliet SAD-a kao iskrenog medijatora u palestinsko-izraelskom konfliktu“, objasnio je Esposito u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.Američki profesor ističe da Palestina može pokrenuti sudski proces protiv Izraela zbog pretrpljenih ljudskih žrtava i materijalne štete.“U tehničkom smislu, Palestina zaista može pokrenuti sudski proces protiv Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC). Ali, na temelju dosadašnjih iskustava, može se desiti da ni Izrael niti SAD neće priznati takav korak”, kazao je prof. Esposito.Nedavni izraelski napadi na Gazzu su u suprotnosti sa pravilima ratovanja i međunarodnim pravom, objasnio je ugledni profesor Univerziteta Georgetown.
 
“Izraelski napadi su potpuno neopravdani ako uzmemo u obzir broj žrtava i okrutnost. Ubijena su 162 Palestinca, dok je ubijeno pet Izraelaca. To je samo nastavak nesrazmjernih razaranja i pogibija koje provodi Izrael. Isto se desilo i u napadima 2008. godine, kada je ubijeno 30 izraelskih vojnika i njih 127 ranjeno, dok je ubijeno 497 Palestinaca, a broj ranjenih je iznosio 1.447”, rekao je Esposito.Američki profesor napominje kako izraelska vlada nikada nije bila spremna na istinsko postizanje mira i dobrih odnosa sa Palestinom.“Netanyahu je mnogo puta pokazao da nikada nije bio zainteresovan da se postigne mir i dvodržavno rješenje. Napadi na Gazzu su pomogli Netanyahuu da prije samih izbora osigura pobjedu kao zaštitnik izraelske sigurnosti. Izraelska vojska uopšte nije ciljala vojsku nego je pokušala uništiti infrastrukturu vlade Hamasa kao i kuće, imanja i živote mnogih nevinih Palestinaca”, istakao je prof. Esposito. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku