hamburger-icon

Kliker.info

Američki ambassador Douglas McElhaney : O policiji treba razgovarati u političkom karantenu

Američki ambassador Douglas McElhaney : O policiji treba razgovarati u političkom karantenu

24 Februara
11:57 2007

Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni (Douglas McElhaney) izjavio je jučer u intervjuu agencijama Fena, Srna i Onasa kako će insistirati da se razgovori lidera političkih partija o reformi policije nastave i da se dogovor o ovom pitanju postigne što je moguće prije.– Svi su iznijeli svoje stavove i nismo završili. Ovo neće biti lako, ali tražit ćemo od vlade i svih političkih stranaka da s ovim završe što je prije moguće – istaknuo je ambasador Meklheni.Američki ambasador potvrdio je da ozbiljno razmišlja kako bi dobro rješenje moglo biti da se lideri vodećih političkih stranaka smjeste u svojevrsni "politički karantin", gdje bi na miru razgovarali i postigli dogovor, a kao moguću destinaciju spomenuo je Prokoško jezero. – Mislim da je to dobro mjesto na kojem se sve ovo može započeti – rekao je Meklheni. On smatra kako politički lideri trenutno "ne prate štivo na istoj stranici". Neki insistiraju na svojim stavovima, a neki kažu da nemaju o čemu više pregovarati.- Smatram kako je došlo vrijeme da svi postanemo vrlo ozbiljni i započnemo ozbiljne razgovore zatvorenog tipa. Suština je u tome da morate pregovarati s ljudima koji sjede za stolom, jer pregovori se ne mogu voditi s medijima – stav je američkog ambasadora u BiH.Kako je kazao, politička temperatura porasla je zbog određenog pritiska i roka do kojeg treba ispuniti uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sada je potrebno, smatra Meklheni, pregovarati o pitanjima o kojima postoje neslaganja i na miran način naći rješenje.- Postoje određeni dokumenti na stolu, te Izvještaj Direkcije za reformu policije. Vidio sam mnogo slaganja u vezi s ovim izvještajem, ali očigledno ima i neslaganja. O pitanjima o kojima trenutno nema dogovora treba pregovarati – stav je američkog ambasadora.On je kazao kako je Izvještaj Direkcije, kada se pažljivo pročita, veoma uopćen, te ono što pregovarači žele ovog trenutka uraditi je da budu veoma precizni. – Iako ne vodim ove pregovore, možda je određena preciznost potrebna – smatra ambasador Meklheni. 

Posljednji čas
Dodaje da OHR, koji u pregovorima ima ulogu krovne organizacije, pokušava objediniti sve stavove različitih strana, ali da nije bilo prilike da se to završi.- Nastavit ću razgovarati s OHR-om, svojim evropskim kolegama, strankama, jer pokušavamo pronaći načine da ovo pokrenemo naprijed. Ovo je zajednički poduhvat i mislim da moramo održati kanale komunikacije otvorenim – ustvrdio je američki ambasador. S obzirom na činjenicu da komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) planira doputovati uskoro u BiH, te da je planirao potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Meklheni je u intervjuu bh. agencijama rekao kako smatra da bi politički lideri to trebali shvatiti kao posljednji čas da se nešto uradi. 

Žali što u Brisel ne nosi dobre vijesti
Ambasador Meklheni najavio je da će na zasjedanju Vijeća za implementaciju mira 26. i 27. februara u Briselu razgovarati s relevantnim predstavnicima EU, ali i predstavnicima svoje vlade. – Žalostan sam što ne mogu ljudima s kojima ću razgovarati u Briselu donijeti dobre vijesti – kaže Meklheni.(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku