hamburger-icon

Kliker.info

Americka vlada priznala postojanje tajnih zatvora

Americka vlada priznala postojanje tajnih zatvora

07 Septembra
02:43 2006

U govoru prenošenom iz Bijele kuće, predsjdnik Bush je izjavio da su ti zatvori postojali kako bi se u njima držao i ispitivao manji broj opasnih terorista. 

Među zatvorenicima tajnim objektima CIA-e bili su i poznati članovi al-Qaide  Halid Šeik Mohammed i Ramzi Binalšib, obojica povezana s terorističkim napadima na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine. 

Promjena njihovog statusa znači da će oni od sada biti zaštićeni u skladu sa Ženevskim konvencijama koje reguliraju tretman ratnih zarobljenika. 

Predsjednik Bush ovu je promjenu objavio neposredno prije no što je KOngresu poslao novi prijedlog o sudskom postupku pritvorenicima koji se nalaze u pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

U lipnju je američki Vrhovni sud proglasio protuustavnim plan administracije da se zatvorenicima u Guantanamu sudi pred posebnim vojnim tribunalima.

Istovremeno Ministarstvo obrane SAD je objavilo nove smjernice kojima se tzv. ‘neprijateljskim borcima’ – koji do sada nisu imali status ratnih zarobljenika – pruža zaštita u skladu sa Ženevskim konvencijama.  U novom priručniku kopnene vojske određuje se postupak prema ratnim zarobljenicima ove vrste. Zabranjuje se korištenje kontroverznih načina kažnjavanja kao što je zastrašivanje zatvorenika vojnim psima i potapljanje u vodu.

Ova nova, promijenjena pravila smatraju se pobjedom pristaša Ženevskih konvencija, međunarodnog sporazuma kojim se zabranjuje mučenje i okrutno postupanje sa ratnim zarobljenicima.

Do kontroverze je došlo zbog toga što zarobljeni osumnjičenici za terorizam – za koje se smatra da su pripadnici al-Qaide i afganistanskih talibana – nisu bili pripadnici regularnih vojski i Washington je do sada smatrao da oni nemaju pravo na za

stitu na temelju Ženevskih konvencija. 

VOA/Kliker.info

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku