hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD u BiH: Zaključci ‘svesrpskog sabora’ su opasni i smišljeni napad na bh. institucije

Ambasada SAD u BiH: Zaključci ‘svesrpskog sabora’ su opasni i smišljeni napad na bh. institucije

10 Juna
20:24 2024

Ambasada SAD u BiH reagovala je nakon usvojenih zaključaka na tzv. Svesrpskom saboru koji je tokom vikenda održan u Beogradu.

Iz Ambasade poučuju da su usvojeni zaključci koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama.

“Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno.

Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ RS – drugoimensko otcjepljenje – predstavljaju i napad na DPA i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, poručuju iz Ambasade.

Kako Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode, Bosna i Hercegovina je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modificiranom tako da se sastoji od dva entiteta, navode dalje.

“Ni DPA, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine. Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine”, kategorično su istakli.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku