hamburger-icon

Kliker.info

Al'Qaida preuzela odgovornost za atentat na Benazir Bhutto

Al'Qaida preuzela odgovornost za atentat na Benazir Bhutto

28 Decembra
15:45 2007

Vrhovni zapovjednik Al'Qaide u Afganistanu preuzeo je odgovornost za atentat na bivšu pakistansku premijerku i oporbenu èelnicu Benazir Bhutto, izvješæuje u petak internetsko izdanje dnevnika Asia Times. U telefonskom razgovoru, Mustafa Abu al-Yazid, koji je u maju postao zapovjednik Al'Qaidinih operacija u Afganistanu, kazao je da je naredio ubojstvo Bhutto koja je likvidirana u četvrtak nakon govora održanog na skupu u gradu Rawalpindiju. "Ovo je naša prva znaèajnija pobjeda protiv onih koji su se udružili s nevjernicima u borbi protiv Al'Qaide i objavili rat mudžahedinima", rekao je Mustafa Abu al-Yazid. Po naredbi Al'Qaide, pojasnio je al-Yazid, napad na Bhutto izvršili su pripadnici islamske skupine sa sjedištem u Pakistanu Laskhar-i-Jhangvi. Nakon što je vijest Asia Timesa prenijela i pakistanska televizija, ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da pakistanska vlada "nema saznanja o povezanosti Al'Qaide s jučerašnjim ubojstvom u samoubilaèkom napadu na bivšu premijerku i oporbenu čelnicu Benazir Bhutto". No, priznao je Javed Cheema, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, "ekstremistièki muslimanski elementi" bliski Al'Qaidi i talibanima, odgovorni za val samoubilaèkih napada u posljednjih godinu dana, mogli bi biti autori atentata na Benazir Bhutto.

Pristaše ubijene Bhutto divljaju po ulicama, Pakistan zahvaća velika kriza   Pakistanske snage sigurnosti stavljene su u četvrtak u stanje pune pripravnosti nakon što je ubojstvo oporbene čelnice Benazir Bhutto pokrenulo val nasilnih prosvjeda njezinih pristaša.

Predsjednik Pervez Musharraf osudio je taj napad nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja nakon što su bijesni pristaše ubijene bivše premijerke izašli na ulice diljem Pakistana, od Himalaje do južnih obala. Analitièari procijenjuju da je ubojstvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u 60-godišnjoj povijesti Pakistana. Istièu kako će predsjednik Musharraf najvjerojatnije ponovno uvesti izvanredno stanje i otkazati parlamentarne izbore zakazane za 8. januara. "Najveća opasnost Pakistanu i naciji prijeti od ovih terorista", rekao je musharraf pozvavši na "jedinstvo i potporu nacije" u borbi protiv terorista. Poznavatelji prilika navode kako Pakistan, ključni amerièki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u "nemirne vode" koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijele regije koja je veæ bila poprištem triju ratova između Pakistana i njegova nuklearnog rivala Indije. Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi. "Policija u Sindhu stavljena je u stanje pune pripravnosti", rekao je visoki policijski dužnosnik. "Rasporedili smo pojačanja po svim gradovima, jer nemiri su posvuda", dodao je. Izvješæa govore da je sve teže stanje u Karachiu gdje su na ulice izašle hiljade prosvjednika i zapaljene su najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim djelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica. U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindi i pakistanskoj prijestolnici Islamabadu. Prosvjednici su zapaljenim gumama blokirali prometnice i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje. Policija je dobila naredbu blokirati glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje prosvjednika. Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila.

Posmrtni ostaci Bhutto upuæeni prema rodnom selu
Posmrtni ostaci nekadašnje pakistanske premijerke i oporbene čelnice Benazir Bhutto, ubijene u četvrtak u napadu nedaleko od Islamabada, iz glavnog je grada tokom noći vojnim zrakoplovom krenulo prema rodnom selu na jugu zemlje, izjavio je dužnosnik pakistanskog ministarstva unutarnjih poslova.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku