hamburger-icon

Kliker.info

Alo,Alo : Administracija na mobitele potrošila dva milijuna KM

Alo,Alo : Administracija na mobitele potrošila dva milijuna KM

05 Septembra
05:14 2008

Državni administrativni aparat BiH od 21.861 djelatnika, koji čine ministri, njihovi zamjenici, zastupnici, savjetnici, vozači, osiguranje, šefovi pravnih službi i tajnice, samo u prošloj godini na korištenje mobilnih telefona potrošili su 1,85 milijuna KM. Brojna administracija, zbog čije težine upozorenja šalju i stručnjaci Svjetske banke, MMF-a, u prošloj godini na dnevnicama je iz proračunskih sredstava uzela 10,5 milijuna KM. Prema statističkom pregledu rashoda državne administracije napravljenom za 2007., 6,1 milijun KM otišao je na dnevnice u inozemstvu, a 3,8 milijuna KM na dnevnice u zemlji.
Prevelik trošak
Zabrinjavajuća rashodna statistika državne administracije (bez entiteta) nije konačna. Na troškove reprezentacije, koja uključuje širok spektar različitih usluga  od organiziranja domjenaka, kupnje poklona predstavnicima vlasti drugih država  lani su potrošena više od 3,4 milijuna KM. Premda bi servis od 21.861 državnog djelatnika trebao servisirati svaku poru državne vlasti, trošak od 7,3 milijuna KM, isplaćen na osnovi "ugovora o djelu privremenim i povremenim poslovima", pokazuje da ni toliko ljudi nije dovoljno za normalno funkcioniranje države. Samo na troškove smještaja, naknade djelatnicima državne administracije, prijevoz, rad po različitim povjerenstvima, stručno obrazovanje i usavršavanje te troškove amortizacije potrošena su 43,2 milijuna KM.
Socijalna opterećenja
Zbog velikih troškova koje nabija komplicirana administracija u BiH, nedostatka vizije za rješavanje sve većih socijalnih problema, nedavno je u svom izvješću reagirao i ured Svjetske banke u BiH. Posljedica su visoke porezne stope što, sa svoje strane, stvara dodatne demotivacijske faktore za zapošljavanje u formalnom sektoru. Svjetska banka upozorava kako bi BiH mogla suočiti s padom stope zaposlenja jer ima velike proračunske odljeve na širok spektar davanja za određene kategorije korisnika.(Kliker.info-VL
)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku