hamburger-icon

Kliker.info

Almir Ovčina osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Dragana Čuljka/Incident u sudnici nakn presude

Almir Ovčina osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Dragana Čuljka/Incident u sudnici nakn presude

22 Septembra
20:19 2006

Prema riječima sudije Kebe, Ovčina je za ubistvo iz koristoljublja osuđen na 14 godina zatvora, a za razbojništvo na godinu i po, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina.
Prema optužnici Tužilaštva HNK koju je zastupao Spomenko Jukić, Ovčina se 27. mara dovezao automobilom u naselje Bijeli Brijeg gdje je pronašao automobil «opel vektra», vlasništvo nastradalog Dragama Čuljka, na kojem je primijetio natpis da se prodaje. Pozvao je vlasnika i raspitivao se o vozilu, tvrdeći da ga želi kupiti. Nakon što su se susreli, Ovčina je od Čuljka zatražio da isproba vozilo, pa su se povezli prema mjestu Bijelo Polje kako bi vozilo pogledao izvjesni «majstor». Međutim, to se nije dogodilo. Nastavili su se voziti prema Jablanici. U mjestu Donja Grabovica Ovčina je skrenuo s magistralnog puta i zaustavio vozilo. Na sporednom putu  započeli su razgovor o cijeni automobila. Osumnjičeni je u jednom trenutku izvukao pištolj kojeg je ranije posudio od poznanika te zaprijetio Čuljku da će mu «prosuti mozak». Naredio mu je da klekne, stavi ruke na leđa, a potom mu privezao «lisice». Nakon 15 minuta ih je skinuo, a potom iz neposredne blizine Čuljku pucao u grudi, pa sljepoočnicu. Tijelo je odvukao i bacio sa ceste na obližnju deponiju, a potom zatrpao smećem. Odvezao se u Mostar gdje je sakrio dokaze koji bi ga mogli povezati sa zločinom, te kod dvije osobe bezuspješno pokušao prodati «opel vektru» za 6000 odnosno 4500 KM.  Dva dana ranije Ovčina je u ulici u Mostaru napao Nadu Blagojević. Prijetio joj je pištoljem, a potom tukao po glavi i nogama po tijelu. Ukrao joj je torbicu sa dva mobitela, kreditnom karticom, oko 30 KM i dokumente. 
Sudija Kebo je kazao da je Ovčina priznao nedjelo, ali da je i na osnovu dokaza koje je ponudilo Tužilaštvo HNk nesporno da je on počinio ubistvo i razbojništvo. Objašnjavajući razloge zašto Ovčini nije izrečena kazna dugotrajnog zatvora, viša od 20 godina, Kebo je kazao da je optuženi priznao nedjelo, izrazio kajanje i zatražio oprost od porodice ubijenog, činjenicu da je od početka surađivao sa policijom, da nije osuđivan i imalo malo dijete.  Izricanje presude pratila je porodica ubijenog Dragana Čuljka ono nisu prihvatili kajanje i zatraženi oprost Ovčine. Štaviše, porodica ubijenog je negodovala zbog visine zatvorske kazne koja je izrečena optuženom. Čuli su se povici «ovo je sramota», «stidi se sudija», «ovo je zgrada nepravde, a ne zakona»… Žene iz ove porodice su plakale, čuli su se juci. Došlo je i do incidenta kada su se članovi porodice ubijenog počeli psovati i prijetiti Ovčini. U sudnici se moglo čuti «stići ćete kazna», «šta nas gledaš psu», «ubico», «neka si proklet»… Zbog svega je morala intervenisati i sudska policija koja je uspjela uspostaviti red i izvesti vidno potresene članove i sudnice.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku