hamburger-icon

Kliker.info

Ali Abu Sahin: Ako bude potrebno, opet ćemo ratovati u Bosni i Hercegovini

Ali Abu Sahin: Ako bude potrebno, opet ćemo ratovati u Bosni i Hercegovini

19 Marta
04:49 2007

Palestinska militantna skupina Islamski džihad, čiji su pripadnici počinili najviše samoubilačkih akcija protiv Izraelaca, ponovo se našla u središtu svjetske pozornosti nakon što su izdali priopćenje u kojem osuđuju međunarodnu zajednicu zbog aboliranja Srbije od krivnje za počinjeni genocid u Srebrenici.

U istom priopćenju Islamski džihad zaprijetio je SAD-u i njegovim ciljevima u svijetu, jer su kao nagradu ponudili pet milijuna dolara za bilo kakvu informaciju o Ramadanu Shalalu, glavnom tajniku njihova pokreta.

U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list visoki dužnosnik Islamskog džihada Ali Abu Sahin, koji živi u ilegali uz jake mjere sigurnosti zbog straha od izraelske osvete, otvoreno je progovorio o njihovoj ulozi u ratu u Bosni i Hercegovini, stavu Islamskog džihada o izjavi pape Benedikta XVI., te nam priznao da Islamski džihad nikad neće prekinuti samoubilačke akcije, unatoč mogućem palestinsko-izraelskom mirovnom rješenju. 

VL: Od svih palestinskih frakcija jedino ste vi izdali priopćenje u kojem osuđujete međunarodnu zajednicu zbog oslobađajuće presude Srbiji za genocid u Srebrenici. Kako to da se i ostale palestinske frakcije nisu oglasile?
SAHIN: Drugi nas se ne tiču. Mi smo se od početka agresije na BiH izravno uključili u pomoć našoj braći muslimanima u toj zemlji. Uz financijsku i oružanu pomoć poslali smo im i borce koji su svojim životima dali najveći doprinos toj borbi. To nam je na ponos, i ako će ikada više biti potrebno nešto takvo, opet ćemo se staviti na raspolaganje. Odluka međunarodnog suda o aboliranju Srbije od krivnje za počinjeni genocid u Srebrenici nije nas nimalo iznenadila. Još u vrijeme rata naša braća, koja su ratovala na strani BiH, sastala su se s Alijem Izetbegovićem i tom su mu prilikom rekli da to nisu nikakvi etnički sukobi, kako se tada govorilo, već da iza toga rata stoji cijela međunarodna zajednica, koja na taj način želi istrijebiti muslimane iz Bosne.

VL: Možemo li vašu izjavu smatrati javnim priznanjem da je Islamski džihad sudjelovao u ratu u BiH?  
SAHIN: Mi nikada niti nismo porekli da smo sudjelovali u tome ratu. Ja opet ponavljam, ako zatreba, unatoč teškoj situaciji u kojoj se Islamski džihad danas nalazi, opet ćemo učiniti isto. Kad se brani islam nije bitno je li to u Iraku, Palestini, Bosni, Afganistanu ili bilo gdje drugdje.

VL: Čini mi se da su stavovi Islamskog džihada radikalniji nego kod drugih ideološki sličnih organizacija. Npr. na izjavu pape Benedikta XVI. i na pojavu danske karikature o proroku Muhamedu reagirali ste žešće od ostalih.  
SAHIN: Da, možda mi jesmo najžešći i najglasniji, ali upravo je to način na koji branimo svoju vjeru i jedini koji smatramo ispravnim. Nespretna ili namjerna izjava Pape nešto je što zaista treba glasno osuditi, jer Papa je vjerski vođa i uzor milijunima ljudi, i njemu se tako nešto, ako nije bilo namjerno, nikad ne bi smjelo omaknuti. Kad si jedan vjerski vođa kao što je Papa dopusti luksuz da na takav način spominje naše proroke, tada je to atak na drugu vjeru, u ovom slučaju na muslimansku. Umjesto da spomene zločine koje su na području Palestine počinili križari za vrijeme križarskih ratova, on iznosi nekakva svoja stajališta koja nemaju osnovu u istini. Za vrijeme Ivana Pavla II. Vatikan je uvijek bio neutralan i nije dolazilo do ovakvih situacija. Nažalost, mi se u Islamskom džihadu bojimo se da je novi Papa stao na stranu tlačitelja, čiji je jedini cilj uništiti islam. S karikaturama je već nešto drugo, one vrijeđaju, izruguju se, ali iza njih stoji samo nekolicina zlonamjernih ili nepromišljenih ljudi.   

VL: Nakon što su Amerikanci ponudili pet milijuna dolara nagrade za informaciju o vašem glavnom tajniku Ramadanu Shalalu, u svome ste proglasu jasno zaprijetili američkim ciljevima u svijetu. Znači li to da će Islamski džihad pomaknuti granice ratovanja s područja Izraela na cijeli svijet?
SAHIN: Zasad smo ograničeni na izraelskog okupatora, ali u slučaju da SAD naudi našem glavnom tajniku, vjerujte mi da ćemo rat prenijeti na cijeli svijet, svugdje gdje postoji i jedan američki cilj. Za takvu borbu imamo i snage i članove diljem svijeta, koji samo čekaju naš znak.

VL: Unatoč nagovaranju Hamasa, Islamski džihad odbio je ući u palestinsku vladu nacionalnog jedinstva i od 1996. nije izašao niti na jedne izbore. Zanima nas zašto?
SAHIN: Onog trenutka kad bismo ušli  u palestinsku vladu značilo bi da smo priznali Izrael i sporazum iz Osla koji je potpisao Arafat, a koji nikad nije dao pravo postojanje palestinskom narodu. Mi smo pokret otpora i sada smo u fazi oslobađanja naše domovine, a tako će ostati sve do oslobađanja teritorija na kojem će biti palestinska država.

VL: Pod kojim bi uvjetima Islamski džihad pristao obustaviti samoubilačke akcije i priznati izraelsku državu?
SAHIN: Morate shvatiti jednu stvar, da mi s Izraelom vodimo ideološki, a ne politički rat. Nema tu ni ekonomskih niti političkih pitanja koje bismo mogli riješiti na politički način. Mi nikad nećemo priznati Izrael u njegovim današnjim granicama, jer nama je kao vjernicima to grijeh. Nikad nećemo prihvatiti da naš narod živi kao izbjeglice u svijetu, a oni na njihovim ognjištima naseljavaju svoje ljude iz cijelog svijeta. Ratovat ćemo s njima, ako treba i do potpunog uništenja izraelske države, a ja vam jamčim da ćemo uspjeti u tome.

(kliker.info/vl)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku