hamburger-icon

Kliker.info

Aktuelno pitanje u svijetu : Hoće li eskalacija u Crvenom moru dovesti do velikih poskupljenja !?

Aktuelno pitanje u svijetu : Hoće li eskalacija u Crvenom moru dovesti do velikih poskupljenja !?

12 Januara
15:50 2024

Napadi u Jemenu predstavljaju jednu od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u oktobru , iako su SAD i njegovi saveznici u zajedničkoj izjavi rekli da nemaju namjere eskalirati napetosti.

Hutijevci koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama. Napadi Huta počeli su nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra. U novembru  su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim projektilima napali nekoliko komercijalnih brodova. Napadi su im se između novembra i decembra povećali za čak 500 %.

Zašto je to globalno važno? Kroz Crveno more koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije, prolazi čak 15 posto globalne pomorske trgovine. Velike brodarske tvrtke, uključujući Mediterranean Shipping Company i Maersk, te naftnu kompaniju BP, saopštile  su već ranije da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Na međunarodnim tržištima stoga se pojavio strah da će cijene goriva porasti i da će doći do poremećaja u lancima opskrbe. Stručnjaci navode kako se poskupljenja nafte i roba mogu prenijeti na potrošače, u trgovinama i na benzinskim pumpama, piše BBC.

Protest u New Yorku

Nekoliko desetaka antiratnih aktivista okupilo se na Times Squareu u New Yorku i ispred Bijele kuće kasno u četvrtak kako bi protestvovali  protiv američkih i britanskih napada, rekavši da taj korak prijeti širenjem rata u Gazi.

Napadi su pokrenuti kao odgovor na napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru, za koje pokret kaže da predstavljaju podršku  Palestincima pod opsadom Izraela u Gazi kojom upravlja Hamas.

Demonstranti  na Times Squareu uzvikivali su slogane poput “dalje ruke od Bliskog istoka”, “dalje ruke od Jemena” i “dalje ruke od Gaze”.

Demonstranti u blizini Bijele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo “Oslobodite Palestinu” i “prestanite bombardirati Jemen”.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku