hamburger-icon

Kliker.info

Ahmed Ahmo Gosto : Veležu najviše mogu pomoći njegovi proslavljeni bivši igrači !

Ahmed Ahmo Gosto : Veležu najviše mogu pomoći njegovi proslavljeni bivši igrači !

05 Aprila
10:09 2015

Ahmo21Nekadašnji prvotimac Veleža  Ahmed -Ahmo Gosto  redovno se odaziva pozivu Organizacionog odbora  Crvene  noći za područje Sjeverne Amerike  i obavezno prisustvuje tradicionalnom druženju članova, prijatelja i simapatizera fudbalskog kluba iz grada na Neretvi. Rođeni Mostarac, danas 47-godišnji Amerikanac,objašnjava to  jednostavno činjenicom da živi u Cincinnatiju koji je u komšiliku Louisvilleu, gdje se Crvena noć posljednjih godina baš odomaćila, a mi  virusom kojeg je pokupio u djetinjustvu  na stadionu pod Bijelim brijegom gdje je

napravio svoje prve fudbalske korake.

Bilo kako bilo, Ahmo je i ove godine, prvog aprilskog vikenda, u noći između subote i nedjelje, ponovo   bio u najvećem gradu američke države Kentucky , gdje su rođeni ,iz gotovo svih većih gradova  SAD i Kanade, ponovo demonstrirali privrženost klubu  koji donkihotovski instrajava i potencira svoju antifašističku tradiciju.  U tom kontekstu  treba posmatrati i najnoviju akciju  organizatora Crvene noći da  pokrene potpisivanje peticije  za konačnim povratkom , najpoznatijeg  prognanika na području bivše Jugoslavije, u svoj dom pod Bijelim brijegom.

“Peticiju  ću naravno potpisati čim se pojavi na internetu jer je to moja dužnost i obaveza  kao čovjeka i sportiste koji želi dobro svome gradu i svome klubu koji je vjerujem jedinstveni slučaj u svijetu da je izbjeglica u svom vlastitom gradu.  S obzirom da sam uvjeren da će akcija potpisivanja peticije sigurno biti  masovno podržana,nadam se da će to na kraju i donijeti neki rezultat.  Svjestan sam međutim i realnog stanja na terenu   tako  da će po mom sudu, da se sportski izrazim, stanje biti poprilično neizvjesno. Ipak se nadam nekim  pomacima jer se ovo pitanje ne može odugovlačiti u nedogled”, ističe  Gosto  i dodaje  da bi prevagu po  pitanju dugogodišnje agonije Veleža mogli donijeti njegovi slavni bivši igrači svih nacionalnosti.

” Ovom prilikom neću pominjati imena ali ću samo reći da je prijeratni Velež u gotovo svim generacijama imao po nekoliko istinskih fudbalskih veličina čija se riječ ,uvjeren sam i sada sa uvažavanjem sluša, ne samo na području BiH i  bivše države, već čak i šire. Ako se ti naši velikani  uspiju animirati,  uvjeren sam da će nakon toga cijeli ovaj  problem, koji je mnogo više od slučaja Velež, poprimiti sasvim drugi tok i smisao. Na kraju kajeva,  mislim da bi se njihovim jačim uključivanjem cijela situacia nekako relaksirala i omekšala”, naglašava  Gosto, uz napomenu da ovo nije nikakva pridika već jednostavni alarm za buđenje dok još nije kasno.

Poručuje na kraju da budućnost Veleža vidi u njegovoj prošlosti, a to znači  vraćanju staroj praksi  traženja i pravljenja talenata u vlastitoj avliji.

” Generacije i generacije Veležovih igrača su regrutovane na gradskim igralištima. Sada je čini mi se sve to promjenjeno. Stadion u Vrapčićima je po meni suviše daleko tako da je i interesovanje manje nego u moje vrijeme i ranije. Da bi se to promenilo, smatram da se treba tražiti neko drugo riješenje. Hoće li to biti, Južni logor, Sjeverni logor, Bijeli brijeg ili nešto četvrto , nije na meni da predlažem, a pogotovo da odlučujem”, kaže u razgovoru za Kliker, na marginama Crvene noći u Louisvilleu , u američkoj državi Kentucky , bivši prvotimac FK. Velež Ahmed -Ahmo Gosto. Za mlađe generacije,  na samom kraju još samo podatak da je Ahmo Gosto svojevremeno bio član i  juniorske reprezentacije Jugoslavije.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku