hamburger-icon

Kliker.info

Agim Ceku: Na Kosovu se neće ponoviti Hrvatska 1990. s balvanima

Agim Ceku: Na Kosovu se neće ponoviti Hrvatska 1990. s balvanima

04 Februara
11:55 2007

 

 • Ahtisaari je praktično donio nezavisnost Kosovu, zašto onda ljudi javno ne slave?
– Zato jer je to još uvijek tek prijedlog, predstoji nam još nekoliko koraka, i puno će ovisiti o Vijeću sigurnosti. Ahtisaari će početkom ožujka predložiti Vijeću sigurnosti UN-a konačno rješenje za status Kosova i to će biti temelj za donošenje nove rezolucije. Svjesni smo da neće sve članice Vijeća sigurnosti biti oduševljene njegovim prijedlogom i da još nije sve gotovo. Jučer je bio važan dan, jučer je bio radostan dan na Kosovu, ali svjesni smo da rat još nije dobiven.
• Kad bi, po vašem mišljenju, Kosovo moglo proglasiti nezavisnost?

– Ovo nije isključivo naš projekt, mi smo samo jedna od strana u ovom projektu, u kojem sudjelujemo u partnerstvu s međunarodnom zajednicom. Bit ćemo jako pažljivi da to partnerstvo koje smo gradili od 1999. godine ne narušimo nekim jednostranim činom. Nezavisnost Kosova je interes ne samo građana Kosova nego i međunarodne zajednice, jer i njima je važno da se njihov angažman na Kosovu završi kao uspješna priča. Ahtisaarijev prijedlog predviđa da Kosovo dobije svoj ustav, i njegov prvi članak definirat će Kosovo kao nezavisnu državu. Samim usvajanjem toga ustava Kosovo će dobiti svoj dan nezavisnosti. 
 

 • Kad očekujete da će Hrvatska priznati nezavisno Kosovo?
– Ako dođe do takvog priznanja, očekujemo da će to prvo učiniti Sjedinjene Države i Europska Unija, a zatim zemlje u regiji. Od zemalja u regiji osobno bih volio da Hrvatska bude prva. I očekujem to.
• Srbi najvjerojatnije neće doći na nastavak razgovora u Beč. Koliko bi to moglo usporiti proces ostvarivanja nezavisnosti?
– To je njihov problem. Ahtisaari im je dao mogućnost da dođu u Beč i daju svoje prijedloge ako su nezadovoljni dokumentom koji je on sastavio. Njihov je problem hoće li doći ili ne, sad imaju priliku, kao što su već i imali sličnih prilika, ali su umjesto toga od 1999. zabijali glavu u pijesak. Nisu bili sposobni sagledati istinu, suočiti se s realnošću.
• Vaša prva reakcija bila je da prijedlog ne odgovara u potpunosti vašim željama i da ćete tražiti izmjene. Koje?

– Imamo drukčije mišljenje o ulozi međunarodne zajednice, vojnom i civilnom sektoru sigurnosti, zaštitnim zonama… U prijedlogu je puno elemenata kojima Ahtisaari želi Srbe na Kosovu zaštititi ili obraniti od nečega, poslati poruku da ne mogu biti ugroženi. To su poruke koje mi teško prihvaćamo jer ni za koga ne predstavljamo ugrozu – ni za regiju, ni za SPC, ni za naše građane srpske nacionalnosti, i mislim da nema potrebe za nekakvim velikim zaštitnim mjerama, ni velikim zaštitnim zonama oko manastira.
• Ahtisaarijev prijedlog predviđa visok stupanj decentralizacije i stroge mjere zaštite srpske manjine. Jeste li spremni sve to provesti?
– Jesmo, spremni smo. Ne samo da je Vlada Kosova spremna na to nego postoji i dovoljna volja većine građana da se to provede. Ne vidimo nikakvu opasnost od kosovskih Srba, oni su naši građani i mi smo kao većina odgovorni da im pružimo sve moguće da ostanu ovdje, i da oni Srbi koji su otišli s Kosova imaju puno razloga da se vrate. Mi smo pobjednici, i kao pobjednici smo velikodušni.
– To je hrvatski scenarij. Kad je Hrvatska proglasila nezavisnost, hrvatski Srbi su rekli “da”, ali bez nas, i počeli crtati granice balvanima. Taj scenarij ovdje neće upaliti. Oni su zaboravili da će Kosovo biti međunarodno priznato, da će tu ostati međunarodne vojne snage, koje će biti garant teritorijalne cjelovitosti Kosova. Međunarodne snage neće dopustiti da se ometa sloboda kretanja. Neće se ponoviti Hrvatska 1990. s balvanima, to su scenariji prošlosti.
• Hoće li nakon proglašenja nezavisnosti Srbi napustiti enklave u južnom dijelu Kosova? 
 

– Nema ni jednog jedinog razloga za to. Nezavisnost Kosova nije znak za uzbunu za kosovske Srbe, nezavisnost je za njih prilika za otklanjanje svih nedoumica o njihovoj budućnosti, za ostanak na Kosovu i za povratak na Kosovo. Konačno, Srbi na Kosovu danas su zbunjeni i zabrinuti, ne znaju u kojoj točno državi žive. Dobivaju različite poruke od nas, kosovske vlade, i različite poruke od srpske vlade. Garantiram: ništa im se loše neće dogoditi nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, samo će im biti sve puno jasnije. Nitko im neće doći na vrata i reći: “Kosovo je sad nezavisno, i vi morate otići.” Ne. Kad pročitaju ovaj Ahtisaarijev prijedlog, vidjet će da im Kosovo pruža sve mogućnosti te brojne konkretne mehanizme za zaštitu njihovih interesa. Dajemo im decentralizaciju, 82 posto Srba koji žive na Kosovu živjet će u općinama sa srpskom većinom i upravljat će svojim osnovnim pravima. Što god su tražili, dajemo im, samo da ostanu tu. Kosovski Srbi će vidjeti da im je bolje na Kosovu jer će na Kosovu biti u svojoj državi, a u Srbiji će uvijek biti stranci.  

• Ahtisaarijev prijedlog predviđa visok stupanj decentralizacije i stroge mjere zaštite srpske manjine. Jeste li spremni sve to provesti?  

– Jesmo, spremni smo. Ne samo da je Vlada Kosova spremna na to nego postoji i dovoljna volja većine građana da se to provede. Ne vidimo nikakvu opasnost od kosovskih Srba, oni su naši građani i mi smo kao većina odgovorni da im pružimo sve moguće da ostanu ovdje, i da oni Srbi koji su otišli s Kosova imaju puno razloga da se vrate. Mi smo pobjednici, i kao pobjednici smo velikodušni  

.• Najavljuje se da bi Srbi sa sjevera Kosova, gdje su u većini, u trenutku proglašenja nezavisnosti mogli proglasiti svoje odcjepljenje. Koliko je to realno?  

– To je hrvatski scenarij. Kad je Hrvatska proglasila nezavisnost, hrvatski Srbi su rekli “da”, ali bez nas, i počeli crtati granice balvanima. Taj scenarij ovdje neće upaliti. Oni su zaboravili da će Kosovo biti međunarodno priznato, da će tu ostati međunarodne vojne snage, koje će biti garant teritorijalne cjelovitosti Kosova. Međunarodne snage neće dopustiti da se ometa sloboda kretanja. Neće se ponoviti Hrvatska 1990. s balvanima, to su scenariji prošlosti  

.• Hoće li nakon proglašenja nezavisnosti Srbi napustiti enklave u južnom dijelu Kosova?  

– Nema ni jednog jedinog razloga za to. Nezavisnost Kosova nije znak za uzbunu za kosovske Srbe, nezavisnost je za njih prilika za otklanjanje svih nedoumica o njihovoj budućnosti, za ostanak na Kosovu i za povratak na Kosovo. Konačno, Srbi na Kosovu danas su zbunjeni i zabrinuti, ne znaju u kojoj točno državi žive. Dobivaju različite poruke od nas, kosovske vlade, i različite poruke od srpske vlade. Garantiram: ništa im se loše neće dogoditi nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, samo će im biti sve puno jasnije. Nitko im neće doći na vrata i reći: “Kosovo je sad nezavisno, i vi morate otići.” Ne. Kad pročitaju ovaj Ahtisaarijev prijedlog, vidjet će da im Kosovo pruža sve mogućnosti te brojne konkretne mehanizme za zaštitu njihovih interesa. Dajemo im decentralizaciju, 82 posto Srba koji žive na Kosovu živjet će u općinama sa srpskom većinom i upravljat će svojim osnovnim pravima. Što god su tražili, dajemo im, samo da ostanu tu. Kosovski Srbi će vidjeti da im je bolje na Kosovu jer će na Kosovu biti u svojoj državi, a u Srbiji će uvijek biti stranci.(Jutarnji list)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku