hamburger-icon

Kliker.info

Afera Bosnalijek: Amar Arslanagić iz zatvora upravlja bankovnim računom, podigao 220.000 KM!

Afera Bosnalijek: Amar Arslanagić iz zatvora upravlja bankovnim računom, podigao 220.000 KM!

26 Augusta
14:30 2015

amar1U Kantonalnom sudu u Sarajevu juče je održano ročište za produženje pritvora osumnjičenima koji su krajem maja uhapšeni u aferi “Bosnalijek” Edinu i Amaru Arslanagiću te Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi.Njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlašćenja, poresku utaju, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao zaposleni u firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Tužilaštvo na čelu sa tužiocem Seadom Kreštalicom koji je sudu prezentovao razloge za produženje pritvora osumnjičenoj četvorci, navodeći da postoji osnovana sumnja da bi osumnjičeni ako budu pušteni da se brane sa slobode mogli utjecati na svjedoke.Navodeći da ima još svjedoka koje treba ispitati, kako i nalaze vještaka.

“Uzmajući u obzir da je javnost veoma zainteresovana za ovaj slučaj, puštanje osumnjičenih na slobodu bi uznemirilo javnost”, naveo je tužilac.

Kreštalica je istakao da su prikupljeni i dokazi o računima sa kojima Arslanagići raspolažu u mnogim bankama kao i dionicama. Međutim, prebacio je Sudu njegovu neažurnost prema zahtjevu Tužilaštva da se blokira imovina Arslanagića do okončanja ovog sudskog postupka.

“Zbog neažurnosti Suda u blokiranju imovine, odnosno reagovanju prema zahtjevu Tužilaštva, došlo je do značajnog smanjivanja novca na računima Arslanagića. Tako je, naprimjer, Amar Arslanagić, iako u zatvoru, podigao sa svog računa 220.000 KM pa je potom uplatio kredit u iznosu od 76.000 KM, platio kaznu u iznosu od 36.000 KM, advokate iznosom od 81.900 KM, te podigao gotovinu u iznosu od 65.000 KM”, dodao je Kreštalica.

Odbrana je predstavila svoje argumente za odbijanje prijedloga Tužilaštva za produženjem pritvora optuženoj četvorci u aferi “Bosnalijek”.Tim od četiri advokata koji zastupa Edina i Amara Arslanagića i Šefika Handžića oštro odbacuju navode tužilaštva o postojanju novih dokaza protiv njihovih klijenata, te navode da ne postoji niti jedan poseban razlog za produženje pritvora koji zahtijeva ZKP.Advokat usumnjičenog osumnjičenog Hasana Šepe Senad Kreho sudu je dostavio potpisane izjave svjedoka za koje tužilaštvo tvrdi da su pronađene nepotpisane u pretresu prostorija Selvić Aide.

Naime Tužilaštvo tvrdi da su te izjave “pripremljene izjave” i zato su nepotpisane.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku