hamburger-icon

Kliker.info

Advokati žrvata genocida: Holandski vojnici aktivno radili na provođenju plana likvidacije Srebreničana

Advokati žrvata genocida: Holandski vojnici aktivno radili na provođenju plana likvidacije Srebreničana

07 Decembra
01:04 2006

Nakon petogodišnjeg istraživanja i prikupljanja dokaza, tim mostarskih i holandskih advokata, koji zastupa porodice oko osam hiljada  žrtava genocida u Srebrenici, koja je bila tzv. zaštićena zona UN-a,  podnijet će u januaru naredne godine tužbu protiv Holandije pred redovnim sudom u Den Hagu, tražeći naknadu materijalne štete, potvrdio je   za «Dnevni avaz» predstavnik advokatskog tima iz Mostara Mensud Đonko.  

 – Tužba se trenutno prevodi sa engleskog  na holandski jezik, a redovnom, prvostepenom sudu u Den Hagu  bit će predana najvjerovatnije u januaru naredne godine, a najkasnije početkom februara.  Na sudu ćemo dokazivati, po našem mišljenju, nespornu odgovornost Vlade Holandije za genocid u Srebrenici, a poslije toga, kada tu izborimo pozitivan ishod,  išli bi na materijalizaciju tužbe, odnosno dogovarali bi detalje oko visine naknada, oblike naknada itd. – rekao je Đonko.

Kako pojašnjava, na hiljade prikupljenih dokaza vezanih za tužbu već su pohranjeni na CD-ima i  proslijeđeni u Hag, gdje se radi na njihovoj sistematizaciji i pripremi za predavanje sudu.  Pored advokata  Đonke na pripremi  tužbe protiv Holandije angažirani su i mostarski advokati Miro Kebo, Semir Guzin i Faruk Ćupina, te stručnjaci za međunarodno pravo u poznatoj advokatskoj kući «Van Dipl i Van Der Krouf» iz Holandije. 

Đonko je potvrdio da će advokati u tužbi protiv Holandije dokazivati tezu  da su holandski vojnici  «aktivno  pomagali jedinicama srpske vojske pod vodstvom generala, ratnog zločinca  Ratka Mladića u izvršenju genocida»!  Holandski vojnici su pružili potpunu pomoć srpskim snagama u izvršenju zločina! Oni, ne samo da nisu sklonili Srebreničane u svoju bazu u Potočarima i zaštitili ih, iako su imali obavezu da to učine, već su  nesretne ljude  isporučivali  zločincima. Naime, kada su srpske snage upale u Srebrenicu, oni su jednostavno otvorili svoje kapije i ponudili ih na pladnju dželatima. Imamo dokaze da  isporučili čak i 236 ranjenika koji su bili smješteni u njihovu bazu, a koje su srpske snage odmah potom ubile. Štaviše, pomogli su četnicima i u razvrstavanju ljudi, koji su potom likvidirani… – kaže Đonko.  Naš sugovornik dodaje da će se dokazivati i da su holandski vojnici 10 na 11 jula  zaustavili proboj Armije BiH u nastojanju da se spriječi katastrofa.  Komandant holandskog bataljona, pukovnik Tom Karemans rekao je tada braniocima da ne poduzimaju ništa jer će «oni zapaliti sve što je na točkovima i ubiti sve što je na nogama  ako srpske snage pokušaju da osvoje Srebrenicu», što se ispostavilo kao čista laž. Osim toga postoje advokati posjeduju dokaze da je kapaciteti baze holandskog bataljuna u Potočarima bio toliki da su svi Srebreničani mogli biti primljeni i zaštićeni unutar, odnosno da se u cilju suzbijanja katastrofe  mogao osigurati  prijevoz do Tuzle. Također, Holandđani nisu osigurali da Međunarodni Crveni križ stigne u Srebrenicu, jer im je, po mišljenju advokata Đonke bilo svejedno šta će biti sa Srebreničanima.  Jedan od glavnih aduta advokata je da se je u kritičnim danima u Srebrenici Generalštab Holandije zasjedao 24 i da su potpuno komandovali svojim bataljonom u Srebrenici, te na kraju i spriječili zračne udare, što je dovelo do srebreničkog genocida.  

– Dakle, mi Holandiju ne tužimo zato što su se njihovi vojnici držali pasivno u cijelom slučaju.  Ne, da je to tako mi ne bi imali elemenata za tužbu. Naprotiv, oni su bili jako aktivni.  Mi imamo dokaze i mi ćemo dokazati  njihovu aktivnu ulogu na strani agresora, na strani srpsko-crnogorske armade  Oni su vrlo aktivno radili na provođenju plana likvidacije Srebreničana – rekao je Đonko. 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku