hamburger-icon

Kliker.info

Advokat Faruk Balijagić : Do kraja sedmice prijava protiv Bakira Izetbegovića!

Advokat Faruk Balijagić : Do kraja sedmice prijava protiv Bakira Izetbegovića!

25 Februara
06:49 2015

Balijagic1113Faruk Balijagić, tuzlanski advokat, mogao bi do kraja ove sedmice, u ime Fahrudina Radončića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i lidera SBB-a, podnijeti Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, zatim njegove supruge Sebije te Izetbegovićevih sestara Lejle Akšamije i Sabine Berberović, zbog sumnje da su tokom rata opljačkali strane donacije namijenjene državi i građanima BiH.

Uporište SDA 

Balijagić u razgovoru za „Dnevni avaz“ kaže da je prijavu trebao podnijeti još u prošlu srijedu, ali da je došlo do odgode zbog napada na njegov ured u Tuzli pretprošle sedmice. Također, pojašnjava i zašto će prijava protiv članova porodice Izetbegović biti upućena Državnom tužilaštvu, koje je formirano nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a navodno krivično djelo odnosi se na ratni period.

– Tužilaštvo BiH nadležno je za sva krivična djela koja imaju inostrani element. Budući da je u ovom slučaju riječ o pljački na štetu građana BiH u Turskoj i Švicarskoj, nadležno je Državno tužilaštvo, kojem ću, nadam se ovog tjedna, predati krivičnu prijavu – kaže Balijagić.

Kopiju krivične prijave protiv Izetbegovića, njegove supruge i sestara Balijagić će dostaviti i predstavnicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH.

– To je neophodno, jer su određeni strani činovnici zajedno sa SDA učestvovali u imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, a poznato je da SDA ima najmoćnije uporište u Tužilaštvu BiH preko Dubravka Čampare, koji će sigurno pokušati opstruirati ovu krivičnu prijavu – smatra Balijagić.

Iako sadržaj krivične prijave, kako kaže, ne želi publicirati prije nego što je uputi Tužilaštvu BiH, Balijagić je uvjeren da će ona rezultirati podizanjem optužnice protiv Izetbegovića i ostalih prijavljenih.

Balijagić: Odgoda zbog napada

– Koncentracija dokaza veoma je jaka i zasigurno će doći do podizanja optužnice – uvjeren je Balijagić.

Inače, u javnost su prošle godine procurili videosnimci i materijali koji svjedoče o tome kako su članovi porodice Izetbegović prikupljali novac u Turskoj, Švicarskoj, Saudijskoj Arabiji u vrijeme agresije na BiH.

Milijarde maraka 

Mediji su prošle godine prikazali snimke i materijal koji svjedoče o prikupljanju ogromnih količina zlata, srebra, nakita, gotovog novca i bankovnih čekova koje je jedna porodica skupljala u mnogim državama tokom rata, a da konačni račun o načinu trošenja nikada nije položila legalnim državnim organima i institucijama BiH.

Na jednom od objavljenih videosnimaka čak se vidi i kontroverzni saudijski biznismen i blizak prijatelj Bakira Izetbegovića Sulejman el-Šidi, koji drži vreću u koju saudijski narod ubacuje novac za narod BiH. Primjerice, ta vreća novca nije zavedena ni u jednom zvaničnom dokumentu države Bi, niti se zna gdje je završila, a El-Šidi je nakon rata u centru Sarajeva sagradio tržni centar uz veliku pomoć i partnerstvo upravo Izetbegovića. Za malverzacije u ovoj kompaniji već se sudi dvojici El-Šidijevih saradnika.

Alija mi je priznao da je to nemoralno!

Balijagić tvrdi da je još 1994. godine, kada je, kako kaže, trebao biti imenovan za republičkog tužioca, u razgovoru s rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH, ukazao da je to što članovi njegove porodice prikupljaju novac u inozemstvu nemoralno. Bakir Izetbegović, kaže, sjedio je ispred prostorije u kojoj je održavan sastanak.

– I Alija Izetbegović složio se sa mnom da to nije moralno. Međutim, po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH pozvao me Munir Alibabić Munja i rekao da moram hitno napustiti Sarajevo, jer, kako je rekao, „imaš dvoje sitne djece, ostat će bez oca“. Alibabić mi je rekao da će mi inspektor Slobodan Đorđević, koji i danas živi u Sarajevu, pomoći da odem. Tako je i bilo, a poslije pet-šest godina, vodeći predmet „Garaplija“, saznao sam da je tada bila data naredba da budem likvidiran – kaže Balijagić.

S.Degirmendžić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku