hamburger-icon

Kliker.info

Adnan Terzić: Očekujemo da će Bošnjak biti bh. premijer

Adnan Terzić: Očekujemo da će Bošnjak biti bh. premijer

01 Novembra
17:58 2006

– SDA i SBiH zajedno imaju 40 posto mandata u Državnom parlamentu i s pravom nam pripada mjesto premijera – ocijenio je Terzić.

 

Ocjenjujući jučerašnji prvi susret predstavnika dviju stranaka u Centrali SDA u Sarajevu, Terzić je kazao da je on protekao u "odličnoj atmosferi".
– Dogovorili smo da će naše dvije partije nastupati kao koalicija i tako pregovarati prema partnerima – strankama srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Potvrdili smo dogovor dvojice predsjednika da prvi bira onaj s najviše poslanika na određenom nivou vlasti. U kantonima u paketu ulaze predsjednik skupštine, premijer i svi ministri. Na državnom i federalnom nivou odlučili smo da se razdvoji zakonodavna od izvršne vlasti i da se tu podjela mjesta načini po principu pola-pola – kazao je Terzić.  Detalji koalicionog nastupa bit će razmatrani na predstojećoj sjednici Predsjedništva SDA koja će biti održana u subotu.
SBiH već ima stavove svog Predsjedništva o koalicionom djelovanju sa SDA.

 

Upitan da li je razgovarano i o konkretnoj podjeli ministarskih pozicija, Terzić je rekao da je to ostavljeno za kasnije.  – Utvrdili smo platformu, dogovorili da je ključna stvar da se opredijelimo šta ćemo raditi, a onda ko će to realizirati i kroz koje resore će to biti realizirano – rekao je naš sagovornik.  Odgovarajući na pitanje s kojom hrvatskom strankom će se razgovarati, Terzić je kazao da će se to još razmatrati.  – SBiH već ima sporazum o parlamentarnoj saradnji s HDZ 1990, dok smo mi skloniji HDZBiH, ali o tome ćemo još razgovarati – kaže Terzić i najavljuje da će sljedeći sastanak delegacija dviju stranaka biti održan već u ponedjeljak.

 

 

(Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku