hamburger-icon

Kliker.info

Adil Osmanović: Beograd stoji iza krize

Adil Osmanović: Beograd stoji iza krize

05 Novembra
06:17 2007

Adil Osmanović, potpredsjednik Republike Srpske i visoki funkcioner SDA, vjeruje da iza velike političke krize u zemlji, koja je kulminirala ostavkom Nikole Špirića, stoji službeni Beograd. On tvrdi da kriza nije stvarna već vještački produkovana jer, po njegovoj teoriji, Beogradu odgovara ovakva situacija u BiH zbog pregovora o budućem statusu Kosova. Ipak, on nije toliko uvjeren u to da bi kriza mogla dovesti do prijevremenih izbora, što je u teoriji jedna od mogućnosti."Isti ljudi bi došli na vlast i šta bi onda dobili", kaže Osmanović, vjerujući da bi prijevremeni izbori mogli zemlju samo uvesti u dodatnu radikalizaciju političkih prilika.A nikakvog spora, kako tvrdi, ne bi trebalo biti ni oko pozicije dvojice potpredsjednika RS. Osmanović smatra da partije, koje su kandidovanjem Bošnjaka i Hrvata za funkciju predsjednika, u stvari namjerile na potpredsjedničke pozicije, nemaju nikakve šanse, bez obzira na oprečna pravna tumačenja.

NN: Kako komentarišete ostavku Nikole Špirića sa pozicije predsjedavajućeg Savjeta ministara i može li se, poslije toga, očekivati produbljenje krize?

OSMANOVIĆ: Smatram da je Beograd suviše prisutan u BiH, sa tendencijom da pogorša situaciju ne bi li sebi stvorio što povoljniju poziciju u pregovorima o budućnosti Kosova. Ova kriza je u dobroj mjeri vještačka i Špirićeva ostavka samo predstavlja pokušaj stvaranja dodatnog pritiska na međunarodnu zajednicu u kontekstu dešavanja u zemlji, ali i regionu.

NN: Kako bi se stvari dalje mogle odvijati – postoji više scenarija?

OSMANOVIĆ: Vidjećemo da li će do rješenja krize doći sa kadrovima SNSD-a ili bez njih. Nezahvalno je predviđati kako će se stvari dalje odvijati. Lično, ja bih volio da se stane na loptu i sagleda koje su sada političke mogućnosti, odnosno dokle političari iz RS mogu dobaciti i da se tu praktično stane. U suprotnom, ako se i dalje bude išlo s politikom pritiska i ucjene na međunarodnu zajednicu, mislim da reperkusije mogu podnijeti najprije političari iz SNSD-a, ako ne sagledaju svoje mogućnosti. Vjerujem na kraju da će se kola i slomiti na SNSD-u i njihovim kadrovima. 

NN: Je li realno već sada otvoriti priču o mogućnosti prijevremenih izbora?

OSMANOVIĆ: Ne. Jer, kad bi došlo do izbora, ništa se bitno ne bi promijenilo. Na scenu bi ponovo došli isti politički akteri sa istim strankama. To bi samo predstavljalo gubljenje vremena i uvod u dodatnu političku radikalizaciju u zemlji.

NN: Kruži priča da bi primjena Lajčakovih odluka mogla biti prolongirana na određen period, kako bi se situacija u međuvremenu relaksirala?

OSMANOVIĆ: Mislim da su to samo spekulacije i nečije želje. Ukoliko bi Lajčak to i učinio, jasno je da bi bio narušen njegov kredibilitet. Njegova odluka je jasna i rokovi su jasno postavljeni.

NN: Kako komentarišete tvrdnje nekih stranaka, koje su kandidovale predsjedničke kandidate iz reda Bošnjaka i Hrvata, da njima pripada pozicija potpredsjednika RS, bez obzira na to koliko glasova će osvojiti?

OSMANOVIĆ: Takve tvrdnje govore o ozbiljnosti, odnosno neozbiljnosti tih stranaka, koje se upuštaju u takve igrarije. Centralna izborna komisija je donijela jasnu odluku, kojom su raspisali izbore samo za predsjednika, za razliku od prošlih izbora kad su izbori bili raspisani i za potpredsjednike. To potvrđuje i glasački listić koji će se odnositi samo na izbor predsjednika. 

NN: Očekujete li, s obzirom na različita pravna tumačenja, da bi Vaša pozicija mogla biti ugrožena?

OSMANOVIĆ: Ne. Za to nema nikakvog pravnog osnova. Zna se kada i u kojim slučajevima potpredsjednicima prestaju mandati.

NN: Ko je, po Vama, odgovoran za ovu, konfuznu situaciju?

OSMANOVIĆ: Ciljanu zabunu unio je Branko Petrić, član CIK-a. Nakon što je preglasan na sjednici CIK-a, on nije mogao demokratski da prihvati takvu odluku nego je poslije toga davao svoje tumačenje i preko medija želio da dokaže da je bio u pravu, kad je osporavao i mandate potpredsjednika. On je u dobroj mjeri i prouzrokovao ovakvo ponašanje nekih stranaka.  D. Risojević (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku