hamburger-icon

Kliker.info

Istok ukrajine : 89 odsto za nezavisnost Donjecka, Zapad ne priznaje rezultate referenduma

Istok ukrajine : 89 odsto za nezavisnost Donjecka, Zapad ne priznaje rezultate referenduma

12 Maja
05:49 2014
Foto: Beta/AP

Proruske snage u reginu Donjecka u Ukrajini saopštile su  da je 89% birača na referendumu glasalo za nezavisnost, dok je 10% bilo protiv. Izlaznost  je preko 70 odsto.”Ovi rezultati mogu biti smatrani za konačne”, rekao je Roman Ljagin, šef izborne komisije u Donjecku, novinarima nakon zatvaranja birališta. On je rekao da je izlaznost bila malo ispod 75 odsto, prenio je AFP. Itar-Tass je prethodno prenoseći preliminarne podatke naveo da je izlaznost bila 71,4 odsto.”Ispostavilo se kao izuzetno lako da prebrojimo glasove pošto je broj ljudi koji su glasali protiv bio izuzetno mali i broj nevažećih listića je bio mali”, dodao je Ljagin. Današnji referendum  u oblasti Donjecka i Luganska je bio je održan uz pucnjavu i nasilje u pojedinim mjestima.

Problemi u održavanju referenduma su se javili u Mariupolju i Krasnoarmejsku , gdje je došlo  do pucnjave  kada je Nacionalna garda Ukrajine  ušla u grad  i u kojoj je ubijena jedna osoba.Fotoreporter AFP-a prijavio je da je u Krasnoarmejsku video kako je jedna prokijevska militantna grupa ubila ili teško ranila bar dvojicu ljudi, prenosi ta agencija. Zbog bezbjednosnih razloga, glasačka mjesta u Mariupolju su zatvorena u 17 sati  po lokalnom vremenu (18 po moskovskom), a u Krasnoarmejsku u 16 sati  (17 sati  po moskovskom vremenu). Proruski aktivisti u regionima Donjecka i Luganska ističu da je na referendum izašlo više od 70 odsto glasača. U ove dve oblasti, inače, živi sedam od ukupno 45 miliona stanovnika Ukrajine. S obzirom da na ovom referendumu nije bilo neutralnih posmatrača, da su izborne liste bile nekompletne i da nje bilo nikakve medjunarodne podrške – čak ni od Rusije – u Kijevu i na Zapadu izražavaju nepovjerenje u informacije koje šalju njegovi organizoratori.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je napisao na Tviteru da su “podaci s lažnog referenduma u Istočnoj Ukrajini vjerovatno lažni. “Nema načina da se sazna čak ni kolika je bila izlaznost”, kazao je Bilt. Proruski lideri na istoku Ukrajine, međutim, tvrde da rezultati referenduma jasno govore u prilog pretvaranja dva pomenuta regiona u suverene republike. “Izlaznost je bila bolja nego što smo očekivali. Zahvaljujući ovom referendumu moći ćemo da odlučujemo o sopstvenoj budućnosti”, ističe šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, dodajući da se “moraju natjerati da odu oni koji su okupirali našu zemlju”. Vjačeslav Ponomarjov, proruski gradonačelnih Slavjanska, napominje da njegovi istomišljenici mogu sada da organizuju druga glasanja, uključujući i glasanje o  tome da li žele da budu dio  Rusije. Ponomarjov ističe da bi već sada mogao da kaže rezultate jednog takvog referenduma. U Kijevu referendum na istoku zemlje nazivaju “kriminalnom farsom”, koja nema značaja sa stanovišta zakona i ustava i koju je “inspirisao, organizovao i finansirao Kremlj”. Na glasačkim listićima je pisalo: “Da li odobravate nezavisnost Narodne Republike Donjeck” i “Da li odobravate nezavisnost Narodne Republike Lugansk”. (Kliker.info-Beta-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku