hamburger-icon

Kliker.info

Ozren Kebo : Jedna država, jedan predsjednik, jedan Audi. Kadli-tadli!

Ozren Kebo : Jedna država, jedan predsjednik, jedan Audi. Kadli-tadli!

16 Novembra
15:52 2019

Deveti novembar i oko njega: Svaki deveti novembar prilika je da se sjetimo 1993. godine i – čega još? Sudeći po novinarima i urednicima iz širokog spektra djelovanja Dragana Čovića – legitimnog vojnog cilja.

Piše : Ozren Kebo (Analiziraj.ba)

Sudeći, međutim, po ostatku čovječanstva – varvarskog čina kakav je bio rušenje Starog mosta. Mostar se tog dana žestoko podijelio na emocionalnoj osnovi, a čini se da tragovi te podjele dobacuju i do naših dana. Jedna je polovica doživjela ko zna koju po redu kliničku smrt, druga je rafalima bjesomučno proslavljala pad „najstarijeg Turčina u gradu“. To je striktna podjela po civilizacijskom kriteriju, i danas možete vrlo lako na osnovu mišljenja o ovom barbarizmu u sekundi testirati bilo kog pripadnika bilo kog svjetonazora. Pričate li s takozvanim običnim ljudima, žal zbog rušenja je evidentan i nema uporište u ovdašnjim etničkim i ideološkim podjelama. Pričate li, međutim, s tvorcima javnog mnijenja, postaje jasno zašto je Stari most ponovo predmet polemike. Zato što to javno mnijenje u dobroj mjeri kreiraju likovi koji u normalnim društvima ne bi mogli biti ni novinari početnici, a kamoli obavljati dužnosti urednika ili članova upravnog odbora…

Momčad u belim dresovima: E, ko sad za ovu neviđenu budalaštinu treba da nam se izvini – Telemach ili Sport Klub? Objektivno govoreći, obje instance, iako je vjerovatno da to neće uraditi nijedna. Uglavnom, Sport Klub je neko veče prenosio utakmicu Češka – Kosovo. Sve bi bilo u redu da komentator (prezime mu nije važno jer je očigledno riječ o politici kanala, a kanal je dio šireg i dubljeg sistema) ni jedan jedini put tokom devedeset minuta nije izgovorio riječ Kosovo. Bilo je poprilično urnebesno slušati kako se paćenik dovija i vjerovatno sam sebe kune što nije više čitao kao đak kako bi obogatio fond riječi i ljepotu izraza.

Evo nekoliko načina na koji nam je Telemach izbjegavao jasno i precizno definirati ko te večeri u Plzenu igra:

 • Reprezentacija koja debituje u ovom ciklusu kvalifikacija;
 • Tim čiji je kapiten Rahmani;
 • Ekipa koja je doživela samo jedan poraz;
 • U slučaju da slavi gost…
 • Za ekipu Bernanda Challandesa večeras, Morić na golu…
 • Prvi duel dve reprezentacije u Prištini rešen je pobedom domaćina;
 • A tada je pobedu domaćima doneo Vojvoda;
 • Češka reprezentacija je na drugom mestu s 12 bodova, jednim više od večerašnjeg protivnika;
 • Koliko sad sreće za bele.

Ovo, naravno, nije usamljen slučaj: sjećate se svi velikog uspjeha Bosne i Hercegovine, koja je 1994. godine uz fundamentalnu pomoć Garija Kasparova postala vicešampion Evrope u šahu. Srbijanski mediji izvijestili su ko je osvojio prvo i treće mjesto. Drugo im je negdje u putu misteriozno ispalo. Ili, u onim teškim poratnim godinama, RTRS je, tokom prenosa evropskih nogometnih utakmica, izvodio zanimljiv psihosocijalni eksperiment: kad god bi neki bh. igrač bošnjačkih korijena dobio loptu, komentator bi odjednom dobio napad deskripcije pa bi cijenjeni publikum obavijestio da je loptu u gol poslao igrač s brojem sedam.

Telemach je velika firma koja iz Bosne i Hercegovine crpi ogromne novce. Zauzvrat, zaslužujemo profesionalno izvještavanje kao neki civilizacijski minimum. Tražimo li previše?

Naša stranka: U sjedištu Naše stranke održan je redovni sastanak Kantonalnog odbora Sarajevo, na kojem je, između ostalog, raspravljano i o najnovijoj aferi nepotizma u kojoj je ova stranka (opet) glavni akter. Na iznenađenje pristrasne javnosti, Naša stranka je Kantonu, Federaciji, državi, Malom Šengenu, Evropskoj uniji, planeti i solarnom sistemu poručila da je glede tog slučaja – citiramo, a još ne vjerujemo ni ušima ni očima – „sve po zakonu“. Aferim, drugarice i drugovi, zapošljavajte i dalje sestriće i bratiće, ali samo vas jedno molimo: nemojte nas praviti budalama. Izgleda da je neko bio dobro napušen kad je odlučio ovaj biserni slučaj nepotizma pravdati slavnom frazom Nedžada Brankovića. Ali, to je Sarajevo anno domini 2019: alternativa moralne gabarite gradi na najgorim principima opcije protiv koje se bori. Hvala i živjeli.

Kolinda i sedam savjetnika: Hrvatska predsjednica nastavlja uspješnu karijeru najveće zabavljačice Balkana. Da, da, upravo Balkana, iako je njen najnoviji predizborni biser lukavo smišljen kako bi Lijepu našu izrezao iz tog proskribiranog geostrateškog entiteta: „Odvojila sam Hrvatsku od regije“, kliče ushićeno Grabar-Kitarović, iako je najžešći proces balkanizacije Hrvatske počeo prijemom u Evropsku uniju. Dok su bili pred vratima rečene Unije, samo kandidat, još su se nešto i trudili uljuditi, ali čim su se uspjeli ubaciti u tu družinu probranih i privilegiranih (iako kao njen najneugledniji dio), počeli su po starom, svjesni da im niko više ništa ne može. Ovo treće lice množine odnosi se na hrvatski politički aparat i združeni mu medijski zbor koji ga opslužuje. Uloga aktuelne predsjednice u tom ludilu nije bez značaja. Ako već i nije uspjela mentalno, kulturno, ekonomski i povijesno iščupati Hrvatsku iz regije, jeste nešto drugo – uspjela je medijski i na svaki drugi način ujediniti onu uljuđenu, uspješnu, inteligentnu, uviđajnu i dobronamjernu Hrvatsku. Kolinda-Grabar Kitarović i njen nevoljki partner, Andrej Plenković, nisu uradili ništa. Hrvatska je sramotniji dio EU po svim kriterijima. Pretendentkinji na drugi mandat nije pomogao savjetnički tim, pače, i on je sam bio predmetom kojekakvih skandala. Umjesto da spriječe ili bar zataškaju njene, oni su proizvodili sopstvene afere. U poređenju s njenim savjetničkim timom, svaki od članova našeg Predsjedništva ima ekipu koja je za Kolindinu – Pentagon. I svaki nam je član Predsjedništva, uključujući i onu nesreću pod sankcijama, za Kolindu – haman Barack Obama. Što nam u konačnici nije ni za jotu pomoglo, ali eto, kad tavoriš na dnu, bez ikakve šanse da se odatle izvučeš u narednim decenijama, prija saznanje da u nekim aspektima života ima i većih uhljupa od nas.

Struktura Predsjedništva: Listamo jedan prastari zapis, nastao 2002. godine. Izgleda da je posljednjih sedmica aktuelan kao i onda:

Struktura Predsjedništva BiH je diskriminatorska. Dakle, rasistička. Ili – u najgorem slučaju – etnicistička, što je pogrda ravna ovoj iz prethodne rečenice. Evo pitanja čiji odgovori nemaju uporišta ni u politici, ni u logici: 1. Zašto samo etnički kriterij? (1a. Zašto uopće etnički kriterij?) 2. Zašto nepotpuni etnički kriterij? Tj., zašto Srbi, Bošnjaci i Hrvati, a ne i Jevreji, Romi, Bosanci, Slovenci, Ukrajinci, Amerikanci i Ostali? 3. A gdje su tu drugi relevantni kriteriji? Hoće se reći, gdje su tu još radnici, pošteni intelektualci, seljaci, gejevi, zaštitnici životinja, žene…?

Nama ne treba multietnički, nego multikulturni model Predsjedništva. A takva nesnosna solucija podrazumijevala bi vrhovnog komandanta Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine od kojih 30 do 70 članova. Neracionalno, nefunkcionalno, nepraktično, skupo. I tako opet dolazimo do huliteljske ideje – jedna država, jedan predsjednik, jedan Audi. Kadli-tadli.

Podijeli

Jedan komentar

 1. FAJTER
  FAJTER 16 Novembra, 17:35

  KEBO TO ZADNJE NEĆE MOĆI NIKAD,A TA NESREĆA POD SANKCIJAMA PITAM SE ČIJIM,AMERIČKIM,BOLI NJEGA A I NAS ONA STVAR POŠTO SU TI U AMERICI KOJI SU IH UVELI VEĆ NA ĐUBRIŠTU ISTORIJE SAMO VI PODGUZNE MUVE DAJETE IM NA VAŽNOSTI.TA NESREĆA MOŽE KAD GOD HOĆE DA RAZGOVARA SA DVA OD TRI NAJJAČA ČOVJEKA NA SVIJETU A TO SU:VLADINIR PUTIN I XSI ĐI PENG A I TRAMP GA NEMRZI ZA RAZLIKU OD OVIH SA ĐUBRIŠTA USTORIJE, KOJI SU VAMA BITNI.PITAM SE MOGU LI DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ.ODGOVOR JE NEMOGU.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku