hamburger-icon

Kliker.info

Kriza na vidiku : Političke prilike u Bosni i Hercegovini zbog policije danas ulaze u vrlo osjetljivu fazu

Kriza na vidiku : Političke prilike u Bosni i Hercegovini zbog policije danas ulaze u vrlo osjetljivu fazu

20 Februara
12:58 2008

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je na pravom, neki bi rekli i povijesnom ispitu – odlučivat će o prijedlozima dva zakona o reformi policije koje im je proslijedilo Vijeće ministara BiH. Riječ je o zakonima kojima se osniva sedam državnih policijskih tijela. Inače, reforma policije je jedan od glavnih uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Ništa od promjena   Prema prijedlogu Vijeća ministara, ta nova policijska tijela bi imala ovlasti samo na državnom nivou, a ne i na nivou lokalnih policija. Drugim riječima, sve bi ostalo po starom, pa bi ostale i policije RS i policija FBiH kao neka vrsta koordinacionog tijela između kantonalnih policija. Drugim riječima, sadašnje stanje bi se zacimentiralo što, u konačnici, ide u prilog Miloradu Dodiku, premijeru RS koji u tome vidi svoju šansu da od tog entiteta počne graditi državu s jedinstvenom policijom. Jasno je da bi, sudeći prema predloženim zakonima, državna policijska tijela imala ovlasti samo nad SIPA-om i OSA-om, a sve ostalo bi bilo u nadležnosti entiteta.Taj prijedlog je, kažu eksperti, potpuno zaobišao tri evropska principa i BiH doveo u nevjerovatnu poziciju da ima jednu vojsku i 13 policija. Izvjesno je da se s 13 policija ne može u Evropu i da iza zagovaranja da sve ostane onako kako je sada, stoje namjere da policije i dalje ostanu isključivo pod političkom kontrolom, a ne da policija bude profesionalna i jedinstvena za cijelu BiH.Treba naglasiti da je Vijeće ministara odbilo amandman SDA da novoformirana državna policijska tijela imaju ovlasti i nadležnosti i nad lokalnim policijama. Taj isti amandman bit će danas ponuđen poslanicima Parlamenta BiH, ali je malo vjerovatno da će biti usvojen.

Daju glas      S druge strane, Stranka za BiH je Vijeću ministara uložila amandman po kojem insistira da, uprošćeno kazano, reforma policije na svim nivoima bude uspostavljena kada se usvoji novi Ustav BiH. Nije ni to prihvaćeno, ali se smatra da bi danas poslanici mogli na to pristati.Kakvo se glasanje može očekivati? Prema izvorima „Sana", SDA i SDP će biti protiv predloženih zakona s objašnjenjem da se ne radi o reformi policije nego o definitivnom pristajanju na podjelu države preko policije. Stranka za BiH, kako se sinoć moglo razabrati, mogla bi dati svoj glas predloženim zakonima s tim što će insistirati na svom amandmanu. On, međutim, ide u prilog prijedlogu Vijeća ministara. Ostale stranke, SNSD, HDZ, HDZ 1990., PDP već su saopćile da će dati svoj glas predloženim zakonima.Kada se sve sabere, i bez glasova poslanika SDA i SDP-a, može se izglasati zakon o reformi policije, bez obzira što on nije utemeljen na evropskim principima.

Zašto Dodiku smeta OHR   Uostalom, cijelu situaciju najbolje pojašnjava jučerašnja izjava Milorada Dodika koji traži hitno usvajanje zakona kako bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Njemu je do toga posebno stalo, jer zahtijeva da se činom potpisivanja ukine OHR što bi dovelo do novog haosa u državi i potpuno neizvjesnog raspleta. Izlaženje u susret Dodikovom zahtjevu da se ukine OHR, on bi bio samo na korak do raspisivanja referenduma o otcjepljenju RS od BiH. Naravno, njegov jučerašnji napad nije ništa drugo nego maskiranje vlastitih namjera, pogotovo kada kaže da se „postavlja pitanje do kada će RS plaćati cijenu isključivosti politike bošnjačkih liodera koja uzorkuje nefunkcionisanje i blokadu institucija BiH i procesa koji se na tom nivou vode". Radi se, zapravo, o njegovoj namjernoj zamjeni teza jer je jasno  da on blokira funkcionisanje države BiH. Hoće li na tu njegovu novu igru pristati međunarodna zajednica? (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku