hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump : “Uživam! Hvala Saudijskoj Arabiji!”

Donald Trump : “Uživam! Hvala Saudijskoj Arabiji!”

Novembar 22
06:44 2018

Američki  predsjednik Donald Trump pohvalio je   Saudijsku Arabiju jer je pomogla sniziti cijene nafte, iako raste pritisak na Sjedinjene Države da oštrijim sankcijama kazni svoju saveznicu zato što je u njezinu konzulatu brutalno ubijen saudijski novinar koji je kritizirao vlasti svoje zemlje.

Hina javlja da je američki predsjednik na Twitteru zahvalio Rijadu za sniženje cijene nafte i pozvao na dodatno sniženje radi poticanja rasta američkog i svjetskoga gospodarstva.Trump je ponovo  kritikovao rast cijena nafte kao i Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) zbog njihove proizvodnje te je pritiskao Saudijsku Arabiju, koja je najveći proizvođač, da učini nešto s tim u vezi.

“Uživam, hvala Saudijskoj Arabiji!”

“Cijene nafte padaju. Sjajno! Kako veliko smanjenje poreza za Ameriku i svijet. Uživam! Hvala Saudijskoj Arabiji, no idemo sada niže!” napisao je Trump.

Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po cijeni od 54,44 dolara.

Trumpov tvit objavljen je dvije sedmice  prije ključnog sastanka OPEC-a na kojem se očekuje da će ta organizacija smanjiti proizvodnju strahujući od prekomjerne opskrbe, i to samo nekoliko mjeseci nakon što je odlučila povećati je.

Upućeni su izvori kazali da bi OPEC, Rusija i drugi neovisni proizvođači na redovitom sastanku kartela u Beču 6. prosinca mogli smanjiti proizvodnju za milion do 1,4 miliona barela na dan.

Brent je pao s rekordnih 86,74 dolara u oktobru  na 61,71 u utorak, što je najniža cijena od decembra  2017.

U utorak je Trump obećao ostati “vjeran partner” Saudijske Arabije uprkos  tome što je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman možda znao za plan ubojstva novinara Jamala Khashoggija zbog čega je ta zemlja pod velikim pritiskom i kritikama.

Američka obavještajna agencija CIA vjeruje da je Khashoggijevu smrt izravno naredio sam prijestolonasljednik, pravi vladar te zemlje.

Trump neće otkazati prodaju oružja Saudijcima, kaže da bi to bio “glup potez”

SAD je uveo sankcije za 17 Saudijaca upletenih u ubojstvo Khashoggija, no američki kongresnici, a među njima su i neki republikanci kojima pripada i Trump, zagovaraju oštrije sankcije Saudijskoj Arabiji.

Američki državni sekretar  Mike Pompeo u srijedu je branio stajalište svog predsjednika rekavši da je pod sankcijama već 17 Saudijaca te da je Rijad odlučujući saveznik SAD-a u borbi protiv Irana koji je za Washington glavni izvor zla u regiji.

“Ne dijele sve zemlje naše vrijednosti”, rekao je Pompeo za radiopostaju KQAM pa objasnio: “Naša je misija skrbiti za sigurnost američkog naroda.”

Trump je uz to poručio da neće otkazati sporazume o prodaji oružja toj monarhiji. To bi po njegovoj ocjeni bio “glup” potez koji bi samo išao na ruku Rusiji i Kini, američkim konkurentima na tržištu prodaje oružja.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Dub
    Dub Novembar 22, 08:31

    Ko te izabrao tako niskog na tako visoko mjesto jos uvijek bi mogla biti zagonetka ali nije jer je danasnji covjek licemjer veliki i bez mozga i savjesti i kao takvi su te i izabrali

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *