hamburger-icon

Kliker.info

Zvizdić u Washingtonu : SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine

Zvizdić u Washingtonu : SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine

22 Oktobra
16:32 2019

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog  sekretara za evopske i euroazijske poslove SAD i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan u State departmentu Matthewom A. Palmerom i bivšom ambasadoricom SAD u BiH Maureen Cormack, o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Zvizdić se zahvalio na podršci i rekao da su SAD bile, jesu i ostaju najvažniji, najmoćniji i najkonzistentniji prijatelj i saveznik BiH u očuvanju njene cjelovitosti, zaštite njenog suvereniteta i jačanju njenog državnog kapaciteta, da su najzaslužnije za brojne segmente institucionalnog jačanja Bosne i Hercegovine, te da zbog toga BiH treba i dalje biti pouzdani partner Amerike na području Zapadnog Balkana, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajuci Zvizdić je posebno podcrtao da međusobno razumijevanje i dobru političku saradnju treba unaprijediti i dodatno proširiti i na polje ekonomske saradnje i povečanog nivoa američkih investicije u razvojne sektore u BiH. Neophodno je pojačano prisustvo američkih dužnosnika u BiH, rekao je predsjedavajuci Zvizdić, pozivajući investitore iz SAD da ulažu u BiH, a građane SAD da u što većem broju posjećuju BiH gdje će imati prijateljsko okruženje. 

Tokom razgovora, specijalni izaslanik Palmer je rekao da je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na području Zapadnog Balkana i da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, kao i očuvanju stabilnosti i sigurnosti kroz nastavak procesa euroatlantskih integracija. 

Zvizdić i Palmer su se složili da je za proces evropskih i NATO integracija ključno poštivanje vladavine prava, što predstavlja jednu od najvažnijih i temeljnih vrijednosti demokratskih država. Posebno su istaknuli da mir i stabilnost nemaju alternativu za ekonomski napredak i saradnju zamalja u regionu. 

Zvizdić i Palmer su razgovarali i o razlozima neformiranja vlasti u BiH, navodeći da je najveći problem u neprihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa, kao preduvjeta za daljnje NATO integracije BiH. Rekli su da je važno ispuniti taj uslov, kao i da je potrebno što prije formirati vlast, imajuci u vidu najbolji interes za BiH, i uz neizostavno poštivanje važećih zakona, odluka i strategija usvojenih od strane nadležnih institucija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao je da BiH treba ostati na putu reformi, demokratizacije, poštovanja domaćih zakona i međunarodnih standarda, te da je neophodno pojačati aktivnosti na putu EU i NATO integracija kako bi što prije postali dijelom porodice modernih i prosperitetnih država.

Palmer je naglasio da SAD ostaju snažno posvećen i iskren prijatelj Bosne i Hercegovine u svim reformskim procesima i integracijama koje vode ka sigurnosti, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, te da se pitanje procesa NATO integracija razumije kao pitanje vladavine zakona, povecanja nivoa sigurnosti što, na bazi dokazanih iskustava, vodi ka ukupnoj stabilizaciji i povećanom nivou domaćih i privlačenju stranih investicija, novim radnim mjestima, zadržavanju mladih osoba i kvalitetnijem životnom standardu.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku