hamburger-icon

Kliker.info

Zvizdić odgovorio Dodiku : Monetarna politika u isključivoj nadležnosti države

Zvizdić odgovorio Dodiku : Monetarna politika u isključivoj nadležnosti države

10 Septembra
17:03 2017
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se u povodu izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o prijenosu nadležnosti nad Centralnom bankom BiH.Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se u povodu izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o prijenosu nadležnosti nad Centralnom bankom BiH.

“Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu jeste protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH.

Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka Bosne i Hercegovine jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH. Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica. Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika.

Tako je sada i tako ce i ostati,  i sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, s niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti.

Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata”, naveo je Zvizdić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku