hamburger-icon

Kliker.info

Zvizdić najavio nove mjere : Ključno ojačati granicu na istoku da bismo nadzirali ilegalne migracije

Zvizdić najavio nove mjere : Ključno ojačati granicu na istoku da bismo nadzirali ilegalne migracije

15 Novembra
06:43 2019
Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u četvrtak kako će vlasti te zemlje nastojati ojačati granicu na istoku prema Srbiji i Crnoj Gori kako bi pokušali smanjiti ilegalne migracije, a tijekom zime će osposobiti dvije vojarne kako bi se u njoj mogli smjestiti migranti u primjerenijim uslovima.

“Ponovo ćemo poslati jedan integrirani dokument prema Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku, što bi nam znatno pomoglo u potpunom nadzoru ilegalnih migracija. Fokus mora ostati na zaštiti istočne granice BiH kako bi se nadzirao priljev ilegalnih migranata”, rekao je Zvizdić.

Rekao je kako do sada nije prihvaćeno nekoliko prijedloga vijeća ministara BiH da se na granici sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici drugih policijskih agencija, uključujuči i entitetskih i kantonalnih MUP-ova, ali i pripadnika oružanih snaga BiH, čemu se protivila srpska strana u BiH.

Zvizdić je dodao kako je vijeće ministara BiH tražilo od Predsjedništva BiH suglasnost za potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om.

“No, nažalost svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo čini mi se od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, tokom zime će vlasti u BiH osposobiti dvije bivše kasarne kod Tuzle i Sarajeva u kojima bi bili daleko primjereniji uslovi nego što su sadašnji privremeni migrantski centri u Unsko-sanskom kantonu.

Izrazio je i očekivanje kako će Europska unija nastaviti financijski podržavati BiH oko smještaja ilegalnih migranata, ali i potaknuti zemlje članice EU da učinkovitije sprječavaju njihov prolazak prema Balkanu.

U raspravi o situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini, posebice u Unsko-sanskom kantonu , održanoj u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, zatraženo je hitno zatvaranje prihvatnog centra Vučjak, koji je potpuno neprimjeren za smještaj ljudi, a više zastupnika je kritiziralo hrvatsku policiju zbog navodnog nasilnog vraćanja migranata, na što su hrvatski zastupnici odgovorili da je riječ o neprovjerenim i nedokazanim tvrdnjama.

Iznesena i stajališta ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića koji je istaknuo da BiH ne nadzire migrantsku krizu.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku