hamburger-icon

Kliker.info

Žurnal u posjedu Memoraduma CIK-a : Irena Hadžiabdić dogovorila dolazak ruskih stručnjaka za izbore

Žurnal u posjedu Memoraduma CIK-a : Irena Hadžiabdić dogovorila dolazak ruskih stručnjaka za izbore

14 Juna
05:46 2018

Dileme više nema. Predsjednica Centralne izborna komisije BiH Irena Hadžiabdić još prije osam godina usaglasila se sa svojom ruskom kolegicom da će „u narednom periodu“ Rusija i BiH razmjenjivati stručnjake za izborne procese. Dokazuje to i Memorandum o razumijevanju na kojem stoje potpisi Irene Hadžiabdić i Maye Grišine iz Centralne izborne komisije Ruske Federacije.

Saradnja strana, piše u članu 3 potpisanog Memoranduma, može se ostvarivati na najmanje pet načina. No, drugi i četvrti opisani način saradnje najbitniji su sa ovu priču.
„Razmjena stručnjaka za organizaciju izbora i djelatnosti iz drugih ovlaštenja Strana, za nadgledanje njihovog provođenja u cilju zajedničkog informisanja i proučavanja iskustava“, piše u Memorandumu čiji je potpisnik Irena Hadžiabdić.

Ista osoba, dakle, Irena Hadžiabdić, najmanje je pet puta, a posljednji put prije mjesec dana, demantirala Žurnalove tvrdnje da je CIK BiH pregovarao o dovođenju ruskih stručnjaka za predstojeće izbore.
„Nema govora o dolasku Rusa u Centralnu izbornu komisiju kao IT stručnjaka“, ustvrdila je sredinom maja predsjednica CIK-a na N1 televiziji.

Njen nedavni put u Rusiju, objasnila je Hadžiabdićeva, „proistekao je iz Memoranduma o saradnji između izbornih komisija dvije države“. A upravo u članu 8 tog Memoranduma piše da će strane razmjenjivati iskustva i u „oblasti izrade i korištenja savremenih biračkih i drugih informacionih tehnologija“

„Strane razmjenjuju iskustva i materijale po sljedećim pravcima – automatizacija procesa evidentiranja i registracije birača, atomatizacije procesa identifikacije birača, tehnologije i opreme; tehnologije i oprema za automatizirano glasanje, verifikaciju i konačni zbir glasova na biračkim mjestima; tehnologije i oprema za obradu, očuvanje i prenošenje informacija; formiranje baze podataka, kao i druge pomoćne materijale, obezbjeđenje korektnog funkcionisanja i vrijednosti rezultata sistema elektronskog glasanja putem organizacije odgovarajuće kontrole nadzora“, piše u Memorandumu iz kojeg je „prosteklo“ Irenino putovanje u Rusiju.

Pojednostavljeno, Irena Hadžibdić i Maya Grišina usaglasile su i razmjenu iskustava iz oblasti „IT tehnologija“
„Ruski IT stručnjaci ne dolaze u BiH“, objanit će po povratku iz Moskve predsjednica CIK-a BiH, vjerujući da niko nikad neće vidjeti Memorandum o razumijevanju kojeg je baš ona potpisala.

A tamo piše, kako smo već naveli, da će CIK BiH i Izborna komisija Rusije razmjenjivati stručnjake i iskustva iz izbornog procesa, ali i informacionih tehnologija koje se koriste u izbornom procesu.
Kakvi su ruski izborni stručnjaci, svjetska javnost se uvjerila prije nekoliko mjeseci kada je Vladimir Putin ponovo izabran za predsjednika Ruske Federacije. Izbornu krađu, dokumentovanu i snimcima, osudili su manje-više svi eksperti iz demokratskih zemalja. Irena Hadžiabdić je bila „posmatrač“, ali po vlastitom priznanju nije vidjela krađu.
„Ja nisam gledala to, ja sam se bavila drugim stvarima“.

Avdo Avdić (Žurnal.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku