hamburger-icon

Kliker.info

Županijski sud u Splitu donio odluku : Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora (Video)

Županijski sud u Splitu donio odluku : Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora (Video)

26 Septembra
15:05 2017

Zbog  ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na splitskom Županijskom sudu, nakon godinu dana suđenja, nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora.

Vasiljković je optužen da je kao komandant  Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih snaga, odnosno komandant  Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tiokom juna i jula  1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara  1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom  tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Od prvog dana negirao optužbe

Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. augusta prošle godine pa sve do završnih riječi krajem prošle sedmice, negirao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da su svjedoci lažno iskazivali i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je volio.

Opovrgavao je da se skrivao po Australiji i tokom obraćanja sudu izjavio da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih “nitko nije optužen za nikakav zločin”. Kako je sam rekao svoje je ime i prezime u Australiji promjenio samo zato što ga je bilo teško izgovarati. Javnost je u sudnici nasmijao izjavom da Hrvati u Australiji uz fotografiju Ante Gotovine drže i njegov portret.

Tokom dokaznog postupka saslušano je šezdesetak svjedoka, polovica njih iz Srbije i to putem videolinka, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 hiljada  stranica.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhapšen je prije jedanaest godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu  2015. izručen je Hrvatskoj.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku