hamburger-icon

Kliker.info

Zukorlić definitivno odlučio : Definitivno sam potopio funkciju muftije i samo ću se baviti politikom

Zukorlić definitivno odlučio : Definitivno sam potopio funkciju muftije i samo ću se baviti politikom

11 Marta
23:06 2016

zukorlic1Ovo je definitivno moj ulazak u politiku i to po modelu poznatog vojskovođe Tarika Ibn Zijada koji je izašao na obalu Andaluzije i potopio svoje brodove iza sebe te nastavio pohod. Ono što sam ja potopio jeste moja funkcija muftije i definitivno više nisam muftija, naglasio je gostujući u Dnevniku TV1, nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, Muamer Zukorlić.

TV1: Gospodine Zukorliću koga je uhvatila panika?

ZUKORLIĆ: One koji najglasnije i najburnije sa ogorčenjem reagiraju. To su predstavnici dvije knjučene političke partijeu Sandžaku a posebno ova na čelu sa gospodinom Ljajićem. Ona je pokazala ogorčenje u proteklim danima, svojim neodmjerenim izjavama, što je za mene sa jedne strane veoma razumljivo jer nakon ove infromacije i moga prvog koraka u tome pravcu nastala je svojevrsna euforija među Bošnjacima u Sandžaku i to je dinamiziralo političke prilike u Sandžaku a dinamika je uvijek bolja od jedne pat pozicije koja je bila do sada veoma snažno prisutna?

TV1: Kada govorimo o Rasimi Ljajiću, on za Vas kaže da ste podjelili IZ svojim bahaćanjem i agresivnošću, to su ozbiljne optužbe, kako odgovarate na njih?

ZUKORLIĆ: To su kvalifikacije i naslovi bez teksta i to vokabular takvih političara koji su poput pomenutog gospodina koji je 16 godina ministar u Beogradu i od koga Sandžak nema nikakve koristi niti od njegovog ministrovanja a da ne govorimo o njegovoj političkoj dosljednosti, gdje je bio uz svaku vlast, radio u Beogradu ono što čak ni Srbi nisu htjeli raditi u pogledu haških optuženika. U svakom slučaju on je zadnjih godina uspio uz pomoć mehanizama vlasti da nametne jednu svojevrsnu političku torturu i kroz ucijenu oko upošljavanja drži jedan broj glasača smatrajući opet da nema konkurente u drugim političkim partijama i sad moj izlazak na tu scenu za njega je nešto što će poremetiti te njegove planove.

TV1: Šta mislite o politici Rasima Ljajića.

ZUKORLIĆ: Evo krenuo sam to ocijenjivati i definitivno to nije nešto. On se u Sandžaku ne doživljava kao sandžački političar već kao beogradski. Ja neću biti kao političari koji kažu ja ću sigurno pobijediti, ostavit ću to biračima. Definitivno on je jedan od dva političara koji imaju utjecaja u Sandžaku.

TV1:Šta mislite o politici Sulejmana Ugljanina?

ZUKORLIĆ: Prezbrza su pitanja da bi se dao cjelovit odgovor. Mislim da je gospodin Ugljanin ispustio šansu da bude ono što je dobio devedesetih godina predvodeći tada jedan nacionalni pokret koji je kasnije prerastao u običnu političku stranku. Njegov program i nije bilo loš u pogledu onoga što je vezano za Bošnjake ali njegova nedosljednost na relaciji odnosa sa Beogradom, jedna retorika kada je u Beogradu na vlasti a druga kada nije, ali najveća zamjerka je sudjelovanje u razbijanju Islamske zajednice i to je nešto što on nije u našoj pruženoj ruci nije vidio, kada mo počeli voditi razgovore i o Islamskoj zajednici , on nije to prepoznao i izgubio je tu šansu. Vidjet ćemo , svi oni će imati jedan broj birača.

TV1: Zašto ste bolji izbor u odnosu na njih?

ZUKORLIĆ: Politička opcija koju ću sada predvoditi je nova opcija, može se kazati i da samo alternativa a može se reći da smo primarna ponuda koja tek sada dobija šansu. Ugljanin i Ljaljić su po četvrt vijeka na političkoj sceni. Kako sam god ja dao maksimum u Islamskoj zajednici oni su dali maksimum u politici i za to je postalo evidentno da oni ne mogu dati više ništa u politici. Pretpostavljam da će sada polako doći do te smjene a prvi korak su sljedeći izbori.

TV1: Šta mislite o politici predsjednika Vlade Srbije? 

ZUKORLIĆ: U više navrata sam se o tome izjašnjavao. U odnosu na nas Bošnjake u Sandžaku i konkretno na Islamsku zajednicu u poređenju sa režimom Borisa Tadića došlo je do značajnog reklaksiranja odnosa. Tada je Tadić zajedno sa Ljajićem slao nam žandarmeriju po 1500 specijalaca da nam otima imovinu i ulazi u džamije. Mi smo imali direktne komfrontacije bilo je zloupotrebi pravosuđa i tužilaštva, itd. Dolaskom na vlast Vučića to je zaustavljeno, istina naš zahtjev je bio ne samo da se to zaustavi nego da se otvorena pitanja počmu rješavati.

TV1: Ipak Ljajić i Vučić koaliraju.

ZUKORLIĆ: To je činjenica.

TV1:Je li to problem za Vas, s obzirom da ste javno rekli da se nudite Vučiću?

ZUKORLIĆ: Ja nisam rekao da se nudim Vučiću, ja sam odgovarao na novinarska pitanja o tome da li razmišlja naša politička opcija o participaciji u Vladi. Ja dakle se ne nudim nikome, nego nudim program koha zastupam,vrlo jasan, principijelan, etički, nacionalan, ekonomski i socijalan, itd. Ponudit ću taj program ali sada je preuranjeno govoriti o bilo kakavoj participaciji sa Vučićem ili bilo kim ko bude vodio tu vladu. Dakle meni smeta što je i ova Vlada nastavila da koristi dežurne političare iz Sandžaka isključivo u interesu te Vlade a nipošto u interesu građana.

TV1: Želite nam reći da su oni poslušnici Vučića?

ZUKORLIĆ: To apsolutno nije sporno, ja sam ranije koristio i oštrije kvalifikacije.

TV1: Šta je garancija da Vi nećete biti poslušnik?

ZUKORLIĆ: Garancija je ono što sam radio protekle 23 godine. Dakle ja jesam početnik u politici ali nisam početnik na društvenoj sceni. Ukoliko me nisu uspjeli poltronizirati za ove 23 godine kroz svoje moje aktivnosti neće naravno ni sada, jer je možda moje djelovanje u politici je nova ponuda, ali moja etika, moja dosljednost, moj cjelokupni pogled na prava Bošnjaka na prava građana, moja civlilizacijska borba je poznata te mislim da niko u Beogradu ne pomišlja da me može poltronizirati.
TV1: Ukoliko ne uspijete na izborima hoćete li odlediti funkciju muftije?

ZUKORLIĆ: Neću. Ovo je definitivno moj ulazak u politiku i to po modelu poznatog vojskovođe Tarika Ibn Zijada koji je izašao na obalu Andaluzije (Španije) i potopio svoje brodove iza sebe te nastavio pohod. Ono što sam ja potopio jeste moja funkcija muftije i definitivno više nisam muftija.

TV1: Šta može motivirati čovjeka da iz vjere koja je čista  da uđe u političke vode koje su prljave, licemjerne , zale i sa raznim kompromisima ?

ZUKORLIĆ: To može razumijeti samo idealista. Ni vjera sama po sebi niti je potpuno čista niti je sve to što ste nabrojali. I vjera može biti i licemjerna i ovakava i onakva .

TV1: Hoćete reći da sam idealista?

ZUKORLIĆ: Ako me budete razumijeli onda ste vjerovatno idealista. Prema tome nije politika laž, nije politika krađa , hipokrizija i prevara već su to političari i oni su zapravo predstavili slku politike u narodu. Jedan od mojih ciljeva, čak ideala u ovom mom postupku jeste zapravo da vratim etiku u politku.

TV1: Nije Vam cilj da se obogatite ulaskom u politiku?

ZUKORLIĆ: To su uobičajne floskule. Oni koji me znaju bez obzira što su mediji pravili drugaćiji imidž o meni, ali znaju način na koji ja živim.

TV1: Šta Vam cilj vašeg ulaska u politku?

ZUKORLIĆ: Cilj mog ulaska u politiku je slojevit. Mislim da mogu dati značajno političkoj sceni Sanždka ali i šire doprinos u polgedu dinamizacije politike u smislu rjeršavanja statusa Bošnjaka , statusa Sandžaka a osnovni moto moje liste jeste, za pomirenje, to je ono što izgleda uobičajno. To je poziv na pomirenje i moj ključni zadatak će biti unutarsandžačko pomirenje, ali onda isto tako ću dati doprinos na toj relaciji srpsko-bošnjačkog pomirenja, srpsko – albanskog, srpsko-hrvatskog. Ja vjerujem u tom, čak mislim da je to jedina svježa ideja na Balkanu. Skoro sve ideje su potrešene. Da je sada izvršiti anketu, bez obzira na lijeve ili desne, vjernike ili manje vjernike, pitajte il šta nedostaje Balkanu. Pomirenje nedostaje!

TV1: Vi govorite o pomirenju a postoji informacija da nemate dobre odnose sa crnogorskim reisom Rifatom Fejzićem ni sa beogradskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem.

ZUKORLIĆ: To je sve tačno, ali to uopće meni ni na koji način ne umanjuje pravo ni mogućnost da se ja borim za pomirenje, jer na kraju krajeva onaj ko ima izvjestan uticaj može govoriti i raditi na pomirenju,. Dakle moja je bila proteklih dana bila ponuđena i Ugljaninu i Ljajiću kao prvi gest, ona će biti ponuđena i drugima. Ako sam se odlučio na pomirenje i kao sve drugo što radim transparentno ja ću ti raditi. To naravno podrazumijeva gutati gorke pilule, ja izbjegavam oštru retoriku, bez obzira što neke teme mi daju prostora da diskvalificiram oštro svoje političke protiivnike. Ja ću nastojati makslimalno ostati dosljedan tome da izbjegnem oštru retoriku i da moj način kampanje bude podređen mom cilju koji predstavlja prvi značajan korak a to je borba za pomirenje.

TV1: Interesuje me Vaše mišljenje o Reisu Kavazoviću.

ZUKORLIĆ: Reis Kavazović je poglavar svih Bošnjaka muslimana, on je dobio veliku podršku, između ostalog lično sam glasao za njega za izborima, mislim da je apsolutna većina , ako ne svi glasači sa prostora Sandžaka su mu dali podršku, to znači da smo mi njemu vjerovali i da smo smatrali da će on biti dobar Reis. Mandat još traje i nije baš pristojno da dajem neku konačnu ocijenu ali u svakom slučaju postoje stvari koje su jako dobre u sadašnjem djelovanju IZ. Postoje stvari za koje ja mislim da bi trebala biti drugačije, ali to što ja mislim nije za konačnu ocijenu.

TV1: Paradžemati Vaš stav?

ZUKORLIĆ: Prvi koji je možda upotrijebio ovo “para”, smo bili mi, dakle paravjerska tvorevina koja je nastala u Islamskoj zajednici u Srbiji, dakle kao paralelna Islamska zajednica.

TV1: Je li to problem za Bošnjake?

ZUKORLIĆ: Svaki paralelizam je problem. Ali to što nešto jeste problem ne znači da ćemo uvijek povući prave poteze. Moja sugestija IZ je da bude veoma oprezna u rješavanju problema paradžemata. Dakle u IZ se nikada jedan veliki problem nije rješio rezovima i oštrim postupcima.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku