hamburger-icon

Kliker.info

Španski premijer Mariano Rajoy u Barceloni : ‘Okončat ćemo ovaj separatistički kaos’

Španski premijer Mariano Rajoy u Barceloni : ‘Okončat ćemo ovaj separatistički kaos’

12 Novembra
16:24 2017

Dan nakon što se u Barceloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije ondje je u nedjelju španski premijer Mariano Rajoy rekao kako će regionalni izbori pomoći da se okonča “separatistički kaos” u toj pokrajini i pozvao “tihu većinu” da izađe na izbore 21. prosinca u obranu cjelovitosti Španije . “Moramo vratiti Kataloniju iz kaosa separatizma”, rekao je dodajući: “S demokracijom želimo vratiti Kataloniju za sve”.

U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika izglasala nezavisnost Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore. “Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa… Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije”, rekao je Rajoy.

Španska  vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. decembra  za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti. “Potrebno je da na njih izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski”, rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni.

U subotu su zagovornici nezavisnosti Katalonije izveli na ulicu 750.000 ljudi čime su pokazali da ih mjere uvedene iz Madrida nisu obeshrabrile u zahtjevu za proglašenjem nezavisne republike Katalonije. Prosvjednici su zatražili puštanje na slobodu osam smijenjenih članova katalonske vlade iz pritvora pored Madrida te oslobađanje dvojice čelnika civilnih organizacija koji su u zatvoru od sredine prošlog mjeseca. Više od 20 katalonskih dužnosnika optuženo je za pobunu protiv španske  države, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti te odbijanje njegovog sprečavanja.

“Što bi učinile Francuska ili Njemačka da neka od njihovih regija jednostrano proglasi nezavisnost?”, upitao je Rajoy na skupu održanom u hotelu u Barceloni na kojem je sudjelovalo 1.500 osoba.

Katalonski parlament je 27. oktobra  izglasao nezavisnost na temelju rezultata referenduma kojeg je zabranio španski ustavni sud. Idući dan je španska  vlada aktivirala članak iz ustava s ciljem suzbijanja nezavisnosti raspustivši katalonsku vladu. “Članak smo aktivirali uz podršku većine u španskom  parlamentu i nakon što su se iscrpili sve mogućnosti za dijalog. Aktivirali smo ga kako bi zagovornici nezavisnosti završili sa svojim delirijem”, rekao je Rajoy.

“Želimo vratiti suživot u Kataloniju. Zagovornicima nezavisnosti uzvratit ćemo ustavom, katalonskim statutom i zdravim razumom. Uzvratit ćemo im Katalonijom. Španijom  i Europom. Pretvorite svoj glas u glas na izborima”, dodao je.

Ovih dana se slažu kandidacijske liste i stranačke koalicije. Izbori za 40 dana tumače se kao neslužbeno “Da” ili “Ne” Katalonaca za ostanak unutar Španije , odnosno pokazatelj što misli 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa. Ankete pokazuju da je rezultat neizvjestan.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku