hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Tomić novi rektor mostarskog Sveučilišta

Zoran Tomić novi rektor mostarskog Sveučilišta

01 Jula
07:06 2017

Senat Sveučilišta u Mostaru u petak je izabrao je prof. dr. sc. Zorana Tomića za rektora Sveučilišta u Mostaru, koji će na toj poziciji naslijediti prof. dr. sc. Ljerku Ostojić.Druga kandidatkinja bila je prof. dr. sc. Snježana Rezić s Fakulteta strojarstva i računarstva, saopšteno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Tokom izlaganja svog programa Tomić je najavio kako budućnost Sveučilišta vidi u jačanju izvrsnosti u nastavnom procesu, sticanju novih kompetencija nastavnog i stručnog osoblja, okretanju gospodarstvu i društvenoj zajednici i jačanju novih tehnologija.

– Potrebno je stvarati konkurentno znanje i vještine te Sveučilište okrenuti međunarodnoj suradnji i internacionalizaciji. Takva suradnja treba rezultirati zajedničkim diplomama Sveučilišta u Mostaru i europskih sveučilišta – rekao je novoizabrani rektor.

Okretanje prema gospodarstvu trebalo bi rezultirati razmjenom iskustava i stvaranju partnerstva kojim bi studenti Sveučilišta u Mostaru trebali dobiti mjesto za bolju praksu, a Sveučilište bi priznate stručnjake iz prakse uključivalo u nastavne procese, ocijenio je Tomić.

Istaknuo je važnost nastavka integracijskog procesa na Sveučilištu u Mostaru te uvođenja novih studijskih programa i novih doktorskih studija.

– Pristupit će se izgradnji nove infrastrukture na Sveučilištu, osnivanju izdavačke kuće, a posebna pozornost bit će posvećena studentima i njihovom angažiranju na Sveučilištu, kao i njihovom uključivanju u znanstveno-istraživačke projekte i znanstveno-istraživački rad – naglasio je Tomić.

Po njegovim riječima, ključna zadaća je naći optimalne modele financiranja Sveučilišta u Mostaru. U skladu s tim, pored obveza osnivača, treba intenzivirati i pojačati rad na planiranju, pisanju i priključivanju domaćim i međunarodnim projektima.

Mandat rektora traje četiri godine, a na odluku Senata suglasnost treba dati i Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru. Primopredaja će biti održana tokom septembra 2017. godine.

Zoran Tomić rođen je 1966. u Ljubuškom. Školovao se na Sveučilištu u Mostaru, Zagrebu i Sarajevu. Redovni je sveučilišni profesor i aktualni dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru.

Napisao je 15 knjiga, a objavio je više od 70 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao i izlagao na brojnim znanstvenim konferencijama u domovini i inozemstvu.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku