hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Čegar : Federalna uprava policije je prisluškivala i ljubavnice političara

Zoran Čegar : Federalna uprava policije je prisluškivala i ljubavnice političara

23 Aprila
00:05 2013

 Svjestan sam da mnogima ne odgovara što sam na ovoj poziciji u Federalnoj upravi policije, pored ostalog, da ne bih došao do tajnih dokumenata. Na žalost takvih, moram reći da sam došao do te dokumentacije i oni mogu samo čekati, a znaju što su radili, da im istražitelji ili službenici Unutarnje kontrole Federalne uprave policije dođu na vrata.
Ovo nam je kazao Zoran Čegar, načelnik Obavještajnog sektora Službe krim policije Federalne uprave policije, samo što se vratio u Sarajevo s tajnih zadataka u nekoliko hercegovačkih gradova. Od početka ove godine, FUP je izveo pet akcija u kojima su uhićene krupne zvjerke organiziranog kriminala, slijede i nove akcije koje će tek zatresti javnost.

Nisam Lukačev poslušnik

– Ja ne mogu govoriti o detaljima akcija koje smo izveli i onih koje nam predstoje, postoji za to nadležna služba u Federalnoj upravi policije. Mogu jedino kazati da smo žestoko krenuli u obračun s korupcijom i kriminalom, svakako i u policiji, i da idemo do kraja. Vidjelo se što smo uradili u Gradačcu. Nitko tko je upleten u kriminal, da se ne znam kako zove i da ne znam što radi, neće se izvući – energičan je Čegar.
Dragan Lukač, ravnatelj Federalne uprave policije, hvali Čegara i javno kaže da je najbolji policajac. Nije nikakva tajna da su njih dvojica stari prijatelji, da su prolazili i prošli prave golgote u policiji… – I do mene dođu priče da sam ja poslušnik Dragana Lukača. To su gluposti, niti sam bio niti ću biti bilo čiji poslušnik. Ja sam profesionalac koji
ništa ne radi na svoju ruku, nego samo izvršava naredbe, to je sve i takav ću ostati. Neka misli tko što hoće, ali Lukač je vrhunski istražitelj i policajac, potpuno čist, i on može svakog u oči pogledati. A to je glavni preduvjet za borbu protiv kriminalaca.

Čegar je prijeratni pripadnik Specijalne policije i proglašavan je najboljim. U ratu su mu stizala priznanja za sudjelovanje u obrani Sarajeva i BiH, u srpnju 1993. odlikovan je “Zlatnom policijskom zvijezdom”, kako stoji u obrazloženju, za hrabrost i osobni primjer iskazan u oružanim borbama. Nakon rata, s činom glavnom policijskog inspektora, nastavio je svoj posao. A onda ga je bivši ravnatelj Federalne uprave policije Zoran Miletić, iz samo sebi razumljivih razloga, suspendirao, potom izdao rješenje kojim mu se oduzima čin glavnog inspektora i onda mu potpisao otkaz. Čegar je ostao na ulici, krenula je neviđena hajka na njega, podmetalo mu se da je krivotvorio službenu dokumentaciju, da je putovao u inozemstvo pod tuđim imenom i s lažnim ispravama, da se lažno predstavljao, čak je optuživan i za krađu nekakvih sanjki…
Na sve ovo on je reagirao s tri tužbe sudu protiv Federalne uprave policije i svi sudovi su presudili u njegovu korist. Vraćen je na posao, vraćen mu je čin glavnog inspektora, odbačene su kao lažne tvrdnje Miletića i njegove ekipe da nije odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”. Sve optužbe protiv njega su se pokazale montiranima i potpuno je rehabilitiran. Jedino mu FUP još nije isplatio plaće i naknade za vrijeme dok je potpuno neopravdano bio bez posla.

Kriminal u policiji

– Zbog svega što sam pretrpio jesam povrijeđen, ali idem dalje. Ponavljam, sam ništa ne radim, samo izvršavam naredbe, tako da se nitko ne treba bojati Čegarove osvete. Policija puno može uraditi u ozdravljenju ove zemlje ako je prate sudovi i tužiteljstva, a prvi uvjet je da očisti svoje redove. Na tome inzistiram i to ćemo završiti. Najveći problem je što je Miletić za osam godina, koliko je bio ravnatelj, devastirao Federalnu upravu policije tako što je na važne pozicije doveo i postavio svoje poslušnike koji su nesposobni, koji ne znaju jesu li došli na posao ili su pošli. To u mnogome veže ruke i ravnatelju Lukaču, ali užurbano raščišćavamo situaciju. Ja sam posebno zahvalan svom timu, zapovjedniku Specijalne jedinice Josipu Petriću, Ibri Bešliji i ostalim istražiteljima. Priznajem, jesam težak u poslu, ali me, bez obzira na to, cijela ekipa odlično prati.
Ipak, nosite li u poslu i odnosima teret činjenice da Vas je bivši ravnatelj FUP-a Zlatko Miletić otjerao iz policije, oduzeo Vam činove, da ste godinama bili šikanirani i optuživani?
– Da sam htio raditi prljave poslove za Miletića, daleko bih u karijeri dogurao. Nisam, nego sam se stalno borio protiv kriminalaca, čak i kad nisam radio. I uvijek mi je bilo i ostalo nenormalno, nikada se neću i ne mogu pomiriti s tim, da svaki jači kriminalac ima telefonske brojeve Miletića, pojedinih političara, sudaca, tužitelja. Kriminalci sa mnom, s ravnateljem FUP-a Lukačem, nikada nisu mogli razgovarati, pogotovo sastajati se i sjediti po kavanama i tko zna što dogovarati.
Lukač hvali Vas, Vi hvalite Lukača. Pa zamjerate li mu bilo što?
– Gledajte, on je 30 godina policajac, a i dan-danas je podstanar u Sarajevu, nema privatni automobil, ne može ni imati jer mora izdržavati obitelj, školovati djecu. Zar to dovoljno ne govori o njemu? A da je kao policajac krivudao, mogao je imati što je htio. Zamjeram mu što još nije naredio da se svi zaposlenici podvrgnu testiranju na droge, da se provjere njihovi osobni dokumenti, diplome, način na koji su došli do činova – je li to kupnjom za gotovinu, vozanjem ovaca, drva ili obitelji šefova!
Kolege će Vam zamjeriti zbog ovoga?
– Ima baš bogatih policajaca i policijskih dužnosnika, pa to se valjda zna. Neka se provjeri otkud Miletiću najmanje tri stana, otkud mu automobili, računi u inozemstvu, a kada je došao u policiju ja sam mu sređivao da dobije kredite od po 1000 ili 2000 maraka. Uostalom, neka se svi zaposlenici Federalne uprave policije provjere i sve će biti jasno.
Ušli ste u obračun s nezakonitostima, korupcijom i kriminalom u policijskim redovima, hoćete li izdržati?
– Ja hoću, ali neće oni. Izvjesno je da više nema i neće biti onoga što je rađeno dok je Miletić bio ravnatelj Federalne uprave policije – tajnog praćenja političara i visokih dužnosnika, praćenja njihovih žena i ljubavnica, montiranih procesa… Gotovo svakog dana ja nalazim spise koji su sklonjeni, a koji su pravljeni za kompromitiranje i ucjenjivanje visokih političkih i državnih dužnosnika. Znam ostati šokiran kad vidim kako se radilo i čega sve tu ima.

Bilo je i prisluškivanja telefonskih razgovora?

– To je posebna priča. FUP je po nalogu Miletića nezakonito i nelegalno pratio ogroman broj, na hiljade  ljudi nezakonitim i nelegalnim prisluškivanjem njihovih telefonskih razgovora i praćenjem i presijecanjem komunikacija. Sve to sada istražujemo, nije još vrijeme da se govori o detaljima, a kada sve obradimo, pozvat ćemo vlasnike mobitela i telefona koji su nezakonito i nelegalno prisluškivani da se meni osobno jave i da zajedno podnesemo tužbu sudu kako bi se nalogodavci i akteri procesuirali. Policija nije i više neće biti ničije privatno sredstvo za poigravanje s građanima – zaključuje Zoran Čegar. M. Osmović(Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku