hamburger-icon

Kliker.info

Zloupotreba slobode medija: Karadžićevo ruganje žrtvama

Zloupotreba slobode medija: Karadžićevo ruganje žrtvama

19 Augusta
20:20 2009

U intervjuu agenciji Reuters Radovan Karadžić je ponovio svoje poznate stavove, navodeći pri tome kako "žali zbog žrtava" ali "ne i zbog svoje uloge u proteklom ratu". Govorio je i o svojoj viziji dvoentitetske BiH, no "sve što je rekao uvreda je za žrtve u BiH", kaže Kada Hotić iz udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa". "Zar jedan optuženik za takve strašne zločine ima tolika prava, pa čak i da komunicira s medijima i da priča šta hoće? Koja su onda prava žrtve?", pita Kada Hotić."S aspekta ljudskih prava, prihvatljivo je da zatvorenici daju intervjue ako su oni od interesa za javnost", kaže za Deutsche Welle generalni sekretar udruženja BH novinari Borka Rudić, dodajući kako je slučaj Karadžić ipak specifičan.

Haški sud omogućio Karadžiću povlašteni položaj          "To je osumnjičeni za ratne zločine koji se godinama skrivao i koji koristi intervjue da činjenice od značaja za sud izvrće i drugačije tumači. Smatram da je na neki način Karadžić u povlaštenom položaju u odnosu na ostale haške optuženike i da je Sud u Hagu trebao serioznije procijeniti da li dati odobrenje za intervju, odnosno šta je suština, šta je cilj takvih intervjua i koliko oni zaista mogu otežati kompletan proces", ističe Borka Rudić.Komentirajući Karadžićev intervju Reutersu, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske (RS) Branko Todorović tvrdi da razumije ulogu novinarstva ali ne shvata zašto se takvom čovjeku daje prostor da "relativizira zločine". "Sve nas iznenađuje enormni interes medija prema zločincima i onome što su oni uradili, ali u kontekstu pokušaja relativiziranja onoga što je urađeno i u kontekstu pružanja prilike zločincima čije su žrtve puno propatile, čiji su rezultati zločina tragični za region bivše Jugoslavije, dati im priliku da optužuju žrtve da su krive što su stradale ili da relativiziraju zločine prikazujući sebe kao nedužnu žrtvu međunarodne zajednice", kaže Todorović.

Zloupotreba slobode medija                                                        "Davanje značaja Karadžićevim subjektivnim i iracionalnim stavovima upitno je i s moralnog aspekta", tvrdi Todorović. "Mislim da je ovo na neki način i zloupotreba slobode medija. Karadžić ono što ima da kaže neka kaže pred Haškim sudom i to je pravo mjesto gdje on može govoriti u svoju odbranu i iznijeti svoje viđenje istine" ističe predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS."U Karadžićevom slučaju istina se ne mora tražiti u njegovim intervjuima", dodaje predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS-a. "Stvarna istina i rezultat onoga što je Karadžić radio i do čega je dovela njegova politika su stotine hiljada mrtvih u BiH, koncentracioni logori, najmonstruozniji zločini od Drugog svjetskog rata", kaže Branko Todorović.Todorović tvrdi da "Karadžić, Mladić i njihovi saradnici, kao glavni vinovnici tih zločina, račune moraju položiti pred pravosuđem, a ne da se posredstvom medija smiju u lice žrtvama i domaćoj i međunarodnoj javnosti". (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku