hamburger-icon

Kliker.info

Zlatni momak : Najviše nominacija filmu The Curious Case of Benjamin Button

Zlatni momak : Najviše nominacija filmu The Curious Case of Benjamin Button

23 Januara
05:50 2009

Američka filmska akademija objavila je kandidate za ovogodišnje Oscare. Film The Curious Case of Benjamin Button pobrao je najviše nominacija – čak 13. Među nominacijama su ona za najbolji film, najbolju glavnu mušku ulogu i najbolju režiju.    U kategoriji najboljeg filma   filma nalaze se još i veliki filmski hitovi Frost/Nixon, Milk, Reader i Slumdog Millionaire, čija nominacija je mnoge iznenadila. Taj je film nedavno dobio nagradu Golden Globe u kategoriji drame, a govori o jednom indijskom tinejdžeru iz Mumbaija koji postaje slavan u televizijskom kvizu.    Brad Pitt kandidiran je za najboljeg glavnog glumca za svoju ulogu u filmu The Curious Case of Benjamin Button. Drugi kandidati u toj kategoriji su  Richard Jenkins za ulogu u filmu Visitor, Frank Langella za ulogu u Frost/Nixonu, Sean Penn za film Milk i Mickey Rourke za film Wrestler.    Među kandidatkinjama za najbolju žensku ulogu nalaze se Anne Hathaway za film Rachel Getting Married, Angelina Jolie za Changeling, Melissa Leo za Frozen River, Meryl Streep za Doubt i Kate Winslet za Reader.    Preminuli australski glumac Heath Ledger nominiran je u kategoriji najbolje sporedne uloge za posljednji film o Batmanu. U kategoriji najboljeg stranog ostvarenja nalazi se izraelski film Waltz with Bashir, njemački Baader Meinhof Complex, francuski Class, japanski Departures i austrijski film Revanche. Dobitnici nagrada Američke filmske akademije bit će objavljeni 22. februara na svečanosti u Kodak Theatreu u Hollywoodu.

Najbolji film: ‘The Curious Case of Benjamin Button’ (Neobična priča o Benjaminu Buttonu), ‘Frost/Nixon’, ‘Milk’, ‘The Reader’, ‘Slumdog Millionaire’.

Glavna muška uloga: Richard Jenkins za ‘The Visitor’, Frank Langella za ‘Frost/Nixon’, Sean Penn za ‘Milk’, Brad Pitt za ‘The Curious Case of Benjamin Button’ i Mickey Rourke za ‘The Wrestler’ (Hrvač).

Glavna ženska uloga: Anne Hathaway za ‘Rachel Getting Married’, Angelina Jolie za ‘Changeling’ (Zamjena), Mellisa Leo za ‘Frozen River’, Meryl Streep za ‘Doubt’ (Sumnja) i Kate Winslet za ‘The Reader’.

Sporedna muška uloga: Josh Brolin za ‘Milk’, Robert Downey Jr. za ‘Tropic Thunder’, Philip Seymour Hoffman za ‘Doubt’, Heath Ledger za ‘The Dark Knight’ i Michael Shannon za ‘Revolutionary Road’ (Put oslobođenja).

Sporedna ženska uloga: Amy Adams za ‘Doubt’, Penelope Cruz za ‘Vicky Cristina Barcelona’, Viola Davis za ‘Doubt’, Taraji P. Henson za ‘The Curious Case of Benjamin Button’ i Marisa Tomei za ‘The Wrestler’.

Režija: David Fincher za ‘The Curious Case of Benjamin Button’, Ron Howard za ‘Frost/Nixon’, Gus Van Sant za ‘Milk’, Stephen Daldry za ‘The Reader’ i Danny Boyle za ‘Slumdog Millionaire’.

Strani film: ‘Kompleks Baader Meinhof’ Njemačka, ‘Entre les murs’ Francuska, ‘Departures’ Japan, ‘Revanche’ Austrija i ‘Waltz With Bashir’ Izrael.

Adaptirani scenarij: Eric Roth i Robin Swicord za ‘The Curious Case of Benjamin Button’, John Patrick Shanley za ‘Doubt’, Peter Morgan za ‘Frost/Nixon’, David Hare za ‘The Reader’ i Simon Beaufoy za ‘Slumdog Millionaire’.

Originalni scenarij: Courtney Hunt za ‘Frozen River’, Mike Leigh za ‘Happy-Go-Lucky’, Martin McDonagh za ‘In Bruges’, Dustin Lance Black za ‘Milk’ i Andrew Stanton, Jim Reardon i Pete Docter za ‘WALL-E’.

Animirani dugometražni film: ‘Bolt’ (Grom), ‘Kung Fu Panda’ i ‘WALL-E’.

Scenografija: ‘Changeling’, ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’, ‘The Duchess’ i ‘Revolutionary Road’.

Kamera: ‘Changeling’, ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’, ‘The Reader’ i ‘Slumdog Millionaire’.

Miksanje tona: ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’, ‘Slumdog Millionaire’, ‘WALL-E’ i ‘Wanted’.
Montaža tona: ‘The Dark Knight’, ‘Iron Man’, ‘Slumdog Millionaire’, ‘WALL-E’ i ‘Wanted’.

Originalna glazba: Alexandre Desplat za ‘The Curious Case of Benjamin Button’, James Newton Howard za ‘Defiance’, Danny Elfman za ‘Milk’, A.R. Rahman za ‘Slumdog Millionaire’ i Thomas Newman za ‘WALL-E.

Originalna pjesma: ‘Down to Earth’ Petera Gabriela i Thomasa Newmana iz filma ‘WALL-E’, ‘Jai Ho’ A.R. Rahmana i Gulzara iz filma ‘Slumdog Millionaire’ i ‘O Saya’
A.R. Rahmana i Maye Arulpragasam također iz filma ‘Slumdog Millionaire’.

Kostimi: ‘Australia’, ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Duchess’, ‘Milk’ i ‘Revolutionary Road’.

Dokumentarni dugometražni: ‘The Betrayal (Nerakhoon)’, ‘Encounters at the End of the World’, ‘The Garden’, ‘Man on Wire’ i ‘Trouble the Water’.

Kratki dokumentarni: ‘The Conscience of Nhem En’, ‘The Final Inch’, ‘Smile Pinki’ i ‘The Witness – From the Balcony of Room 306’.

Montaža: ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’, ‘Frost/Nixon’, ‘Milk’ i ‘Slumdog Millionaire’.

Maska: ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’ i ‘Hellboy II: The Golden Army’.

Kratki animirani film: ‘La maison en petits cubes’, ‘Lavatory – Lovestory’, ‘Oktapodi’, ‘Presto’ i ‘This Way Up’.

Kratki igrani film: ‘Auf der Strecke’, ‘Manon on the Asphalt’, ‘New Boy’, ‘The Pig’ i ‘Spielzeugland’.

Vizualni efekti: ‘The Curious Case of Benjamin Button’, ‘The Dark Knight’ i ‘Iron Man’.      (Kliker.info-VoA)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku