hamburger-icon

Kliker.info

Zlatni i srebreni momci : Među suspendovanim inspektorima SIPA-e i nosioci najviših policijskih priznanja !

Zlatni i srebreni momci : Među suspendovanim inspektorima SIPA-e i nosioci najviših policijskih priznanja !

25 Februara
20:47 2016

Tužilaštvo znacke3 BiH otvorilo je istragu protiv više inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje u regularnost procedure unapređenja policijskih službenika u više činove.Kako je za medije potvrdila glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić, ta je policijska agencija u prethodnom periodu zaprimila anonimnu prijavu protiv više službenika, koja je dostavljena Tužiteljstvu BiH.

“Istraga se odnosi na ispitivanje eventualne nezakonitosti prilikom unapređenja policijskih službenika u viši čin. S tim u vezi, u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, 11 policijskih službenika SIPA-e od sutra (26.2.2016. godine) bit će suspendirano do okončanja krivičnog postupka ili krivične istrage”, kazala je Kristina Jozić.

Agencija Patria je objavila, pozivajući se na nezvanične izvore, da su suspendirani inspektori Mario Kapetanović, Slađan Čerkez, Amer Veiz, Vesna Stevanović, Ljubiša Pandurević, Jusuf Avdispahić, Marija Peričević, Dragan Andrić, Dalibor Milošević, Aleksandar Tegeltija i Ervin Pavlović.

„Slobodna Bosna“ je ranije pisala da je Mario Kapetanović, inspektor u Centru za istraživanje ratnih zločina u SIPA-i, zajedno sa svojom bliskom suradnicom-inspektoricom Dženanom Omerhodžić, rukovodio istragom protiv zastupnika SDA u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića.Protiv istog inspektora je, svojedobno, prijavu podnijela i bivša državna tužiteljica Vesna Budimir, u vrijeme kada je bila šefica Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, ali istraga nikada nije završena.

Kontroverzni je policajac Kapetanović, proteklih godina uspio „sakupiti“ veći broj internih disciplinskih prijava, ali je zahvaljujući podršci ranijeg direktora SIPA-e Gorana Zupca, kojem je bio bezrezervno odan, pošteđen odgovornosti.U međuvremenu je čak dobio specijalno priznanje Ministarstva sigurnosti BiH – Zlatnu policijsku značku, koju mu je dodijelio tadašnji ministar Fahrudin Radončić.Jednako je tako u službi napredovao i inspektor Slađan Čerkez, koji se „proslavio“ istragom protiv nekadašnjeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Čerkeza je bivši direktor Zubac, nakon akcije hapšenja Budimira, unaprijedio, a poslije je i njegov sin, po preporuci tužiteljice Diane Kajmaković, dobio posao na Aerodromu Sarajevo.Slađan Čerkez je za izuzetne rezultate rada u 2013. godini nagrađen srebrenom policijskom značkom, zajedno s Ljubišom Pandurevićem, Amerom Veizom i Jusufom Avdispahićem.Među suspendiranim inspektorima SIPA-e je i Aleksandar Tegeltija, brat predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milana Tegeltije.

Tegeltija- policajac je u ljeto prošle godine, po naredbi direktora SIPA-e Gorana Zupca promaknut u čin samostalnog inspektora, nakon čega je naprasno iz Banja Luke premješten u Sarajevo.Prema tvrdnjama njegovih kolega, inspektor Tegeltija je po nalogu direktora Zupca odmah postavljen na dužnost šefa istraga u Odjelu za unutarnju kontrolu, a novo mu je radno mjesto u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku