hamburger-icon

Kliker.info

Zlatna groznica i zvanično može početi : Australska kompanija završila istraživanja i potvrdila da zlata u Varešu itekako ima !

Zlatna groznica i zvanično može početi : Australska kompanija završila istraživanja i potvrdila da zlata u Varešu itekako ima !

24 Jula
06:02 2019

Zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i zvanično  može početi.

Naime, kompanija Adriatic Metals završila je procjenu potencijalnih nalazišta polimetala na lokaciji Rupice kod Vareša, gradića nedaleko Sarajeva. Projekt istraživanja obuhvaća povijesni rudnik na lokalitetima Veovača i Rupice u kojima se, vjeruje se, nalaze ozbiljne količine cinka, olova, barita i srebra. Unatoč brojnim skepticima, istraživanja pokazuju kako zlata u Varešu itekako ima.

Kako javlja Dnevni avaz, rezultati su pokazali da je do sada pronađeno najveće nalazište plemenitih metala – na prerezu od 24 metra na dubini od 226 metara nalazi se skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala te čak 332 grama srebra. Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) na tonu materijala.

Podsjetimo, Jutarnji list  pisao je još prošle godine o potencijalnim nalazištima zlata u Varešu, danas siromašnom bosanskohercegovačkom gradiću koji je nekad prehranjivao brojne porodice zahvaljujući svom velikom rudnom bogatstvu.

Našem novinaru Varešaci su tada rekli kako od čitave priče ne očekuju ništa, a ako se zlata i nađe, ono će pripasti australskoj kompaniji. Neki, pak, vjeruju kako bi Vareš ipak mogao imati koristi od cijele priče jer bi se taj, po rudarenju nekad najpoznatiji kraj, mogao ponovno okrenuti tom biznisu, čime bi se otvorila brojna nova radna mjesta, od rudara i inženjera do ugostiteljstva, hotela i sve prateće industrije.

(Kliker.info.JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku