hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : Vanredni kongres SDP-a za nešto više od mjesec dana

Zlatko Lagumdžija : Vanredni kongres SDP-a za nešto više od mjesec dana

21 Oktobra
02:42 2014

Zlatkokong4Svi članovi SDP-a imaju pravo da nudu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Jedini član koji to neće biti sam ja, kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik ove stranke.Devet i po sati trajala je sjednica Predsjedništva SDP-a. Toliko je bilo potrebno da se usvoje zaključci koji će biti predočeni Glavnom odboru SDP-a.

“Svjesni smo činjenice da postoji odgovornost kompletnog vodstva SDP-a za rezultate. To je podložno jednoj ozbiljnijoj analizi. Poraz nije nešto za čime treba žaliti ukoliko se ne izvuku pouke. Možda ih nismo izvukli prije četiri godine pa smo se našli u situaciji u kojoj jesmo. U skladu sa Statutom moramo doći do novog rukovodstva SDP-a i donijeli smo jednoglasno zaključkle. Predlažemo Glavnom odboru da se u najkraćem mogućem roku organizuje vanredni Kongres. Svjesni smo činjenice da ima puno toga što je u Statutu zrelo za ozbilje promjene i potrebni su koraci za demokratizaciju SDP-a”, kazao je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija,nakon maratonske sjednice Predsjedništva ove stranke u Sarajevu , na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka koji su uslijedili nakon izbrnog debakla. javlja Klix.

“Evidencija članstva SDP-a je zrela za reviziju. Ima mjesta u kojima smo dobili manje glasova od broja članova partije”, dodao je Lagumdžija.

Inače, Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać čine grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta partije.

U petak će biti poznat prvi draft Statuta koji će biti predočen Glavnom odboru koji se održava dan kasnije.

“Idemo sa prijedlogom Glavnom odboru da se ostavke koje su urađene i najavljene stave ad acta iz razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto više od mjesec dana”, kazao je Lagumdžija.

”Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i Glavni odbor. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije. Pozivamo druge političke partije da što je moguće prije primjene izborne rezultate”, kazao je Lagumdžija.

“Nemamo dvije struje ni dvije frakcije u SDP-u. Stanje u SDP-u je jako važno za BiH. Situacija je u BiH vanredna odavno, a u SDP-u od nedavno”, dodao je lider SDP-a.Kada je u pitanju vanredni ili redovni Kongres, on je rekao da nije bilo dileme među članovima Predsjedništva SDP-a.On je dodao da je danas očekivao Denisa Bečirovića i da se začudio što nije došao. Sjednicu je napustio i Jasmin Imamović, načelnik Tuzle. (Kliker.info-Klix)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku